Star Wars blog

TIE fighter

Skywalker kora - meglepetések látványos izgalmakkal

2019. december 22. - Han Solo.

Spoilermentes kritika

Star Wars IX. - nagyon vártuk már és elég régóta. Sokan óvatos fenntartásokkal, még többen tűkön ülve de mindannyian tele kíváncsisággal és izgalommal számoltuk a napokat a Star Wars kilencedik epizódjának mozis bemutatójáig. Az óvatosság és a fenntartások sora is leginkább "Az utolsó Jedik" miatt alakult ki többségünkben, hiszen Rian Johnson két éve egy nagyon megosztó epizóddal hozta el nekünk a nyolcadik részt. A Last Jedi enyhén szólva nem kápráztatta el a a hardcore fanokat, de még a másod- és harmad vonal érdeklődői is mérsékelt lelkesedéssel fogadták. Aztán jött J.J.Abrams és megkezdte a IX. rész forgatásait - Skywalker kora címmel - azt a kihívást vállalva, hogy lezárja a harmadik trilógiát és az egész Skywalker szagát. Nem volt egyszerű dolga: kerülnie kellett a nyolcadik részben milliók által megreklamált gagyiságokat, meg kellett tartania a klasszikus jegyeket (pici fanservice -t adva) és ugyanakkor meglepetéseket is szolgáltatnia kellett, miközben el kellett varrnia a szálakat is, lezárva az egész történetfolyamot. Persze tudjuk mindezt nem teljesen csak Abramsra bízták, a Disney komoly csapattal dolgozva szülte meg a végső verziót, amit december 18 óta láthatunk a mozikban. Nos a készítők céljaikat részben elérték, de a végeredmény megint csak felemás lett: egyöntetű és általános sikerről, pláne rajongásról így 4 nap után messze nem beszélhetünk. Az első 75 ezer IMDb szavazó átlagosan alig 6,9 ponttal véleményezte a Skywalker korát (10-ből).

skywalker_kora1.jpg

Spoilermentesen nem könnyű kritikát írni (sőt, nem is lehet, max elemzést próbálhatunk készíteni), így úgy határoztunk ebben a posztban az impessziókra, benyomásokra, hangulatra összpontosítunk és a spoileres, konkrétumokkal teli kritikát meghagyjuk partner-blogunknak (starwarsfilmek.blog.hu).

Nézzük tehát, melyek azok a benyomások, elemek és jegyek, melyek számunkra a leginkább jellemezték a Skywalker korát? Az első talán az, hogy ebben az epizódban több meglepetést is kapunk, melyek közül három tényleg váratlanul ér bennünket. Azt nem lehet állítani, hogy Abrams annyira mesterien "tálalta" volna ezeket, mint annak idején, 1980-ban Lucas a Birodalom visszavág 101. percében az I am your Father jelenetben, vagy a Jedi visszatérben, Darth Vader "megtérésénél" (amikor ledobta az uralkodót és levetette sisakját), de azért a 9. epizód meglepetései is "ülnek" rendesen. A második feltűnő jellemző a pörgős tempó, inger-gazdag látványvilággal: van fénykard-párbaj, űrhajós üldözés, űrcsata (bár ezen a téren nincs az első ötben a 9. rész), kapunk több érdekes helyszínt és furcsa lényeket is. A harmadik észrevétel viszont egyértelmű negatívum: a történetfűzés ugyanis több logikátlan és érthetetlen fordulatot, fejleményt és eseményt mutat, melyek elrontják az összhatást.

skywalker5.jpg

Melyek ezek az érthetetlenségek? Például egy bizonyos karakter újbóli megjelenésének, visszatérésének meg nem magyarázása és három kulcsszereplő halálának zagyvaságba fulladása. Úgy látszik kísérti a franchise -t, Darth Vader tisztázatlan halála VI. részben, melyet a mai napig nehéz értelmesen megmagyarázni. A Skywalker korában viszont három haláleset is előfordul, melyek egyike sem túl hiteles. Egyébként önmagában az, hogy visszatér egy kulcsfigura nem probléma, sőt javítani is tud a történetfűzésen (annak rejtélyein és fordulatosságán), de a legkisebb magyarázat nélkül "képbe hozni" (hiteltelen körülmények mellet) és átgondolatlanul, rengeteget ront az egész történet élvezhetőségén. A másik két meglepetés: egy származás-kérdés tisztázása és egy váratlan árulás (átállás), melyek kapcsán csak az időzítés és a "felvezetés" a probléma. Ezek túl korán és túl sablonosan lettek elénk dobva, ami egyértelműen a rendezés hibája. Mondhatni: Abrams nem éppen mestere a nézők meglepésének (ebben biztosan tanulhatna Lucastól).

skywalkerkora2.jpg

Egyébként is érdekes, hogy Rian Johnson és Abrams mennyire eltérően bánnak egymás karaktereivel: Abrams a hetedikben központi alakká tette Snoke -ot, Johnson megalázó módon söpörte félre (ölette meg) a Last Jediben, válaszul a kilencedikben Abrams egy másik negatív karaktert "herélt ki" (lefokozta, majd megölette). Bár ahogy említettem nem éppen méltó módon és valódi meglepetést okozva.

Ha a forgatókönyvet, történet-alakítást nézzük: sokkal jobb, mint azt a Last Jediben láttuk. Az egymást lineárisan követő jelenetek egymásból következnek, alig akad felesleges scene (mint az Utolsó Jedikben a Canto Bight jelenet). Abrams sok helyszínt vonultat fel: akad dzsungeles bolygó (ahol a Rey edzi magát) van sivatagos helyszín, havas táj, viharos tenger, barlangokkal teli, monumentális vidék (Sith -ek bolygója) .. stb, de városokba soha nem lépünk (Coruscant látványos panorámáját száműzte Abrams az új részből). A történetfűzés legfőbb baja az alapoknál van: a felkelés legfőbb ellenségének puszta léte, motivációinak, eszközeinek sora és a szintén lényére épülő zárójelenet logikussága is sajnos több sebből vérzik. (Erről majd a részletes és spoileres elemzésben lesz szó.)

skywalker6.jpg

Ha az egyes alakításokat vizsgáljuk: Daisy Ridley játéka mindenképp kiemelkedő és igazából Adam Driver -re sem lehet panaszunk (bár nem annyira jó, mint a Last Jediben). Kettejük karaktere követeli meg a legtöbb emberi érzés megjelenítését: harag, gyűlölet, ragaszkodás és elszántság mellett összetett konfliktusokat is "kezelniük" kell. Tegyük hozzá azért: egy Star Wars filmben játszani nem jelent túl nagy színművészeti kihívást, viszont Hayden Christensen óta tudjuk, hogy még ezt is nagyon el lehet rontani. A Skywalker korában Poe Dameron karaktere nagyobb figyelmet kap (ő személyes kedvencem), Oscar Isaac pedig hűen hozza a figurát. Finn (John Boyega) ezúttal kicsit háttérbe szorul, leginkább egyszerű csapatjátékossá halványul, kulcskarakter helyett.

skywalkerkora4.jpg

Érdemes kitérni a férfi - nő kapcsolatokra és szerelmi szálakra is. Előzetes várakozásainkban - bennem legalábbis - nagy kérdés volt, hogy Rey kihez vonzódik majd leginkább (és kivel teljesedik ki viszonya) a sztori záró epizódjában. Felmerült Kylo Ren és Finn is a roncsvadász-lány vonzalmának célpontjaként, főleg mert utóbbi tekintetében az egész záró-trilógiában lebegtettek egy sajátos vonzalmat a két fiatal között (ami valahogy túlmutatott a barátságon). Nos, a Skywalker kora ebben a tekintetben némi csalódást hoz: valóban kialakul egy szerelmi szál, de a kiteljesedés pillanatában meg is szűnik sajnos. (Belehalt is halt volna Abrams ha ebben is kapunk egy kis Happy end -et. ... Nehogy már.)

Végül térjünk ki kicsit az akciójelenetekre is: a Skywalker kora egy gyors tempójú, mozgalmas, akciókban kifejezetten gazdag epizód, de az egyes akciójelenetek minősége nem mondható éppen szárnyalónak. Abrams nem igazán ért az űrcsatákhoz, ezen a téren gyengécske a IX. rész. Van fénykard párbaj, ami egész színvonalas, csak épp végeredménye furcsa, akadnak támadások, de igazi háborús scene nincs ebben a részben (olyasmi mint a R1-ben a Scarifen). Az üldözéses részek a legjobbak, ezekből egészen sokat kapunk. A végső mérleg azt mutatja, hogy bár a IX. epizódban több a mozgalmasság mint a záró trilógia másik két részében, igazán nagy ívű, emlékezetes harci jelenetet nem igazán kapunk.

Ami a misztikumot illeti (mely a kezdetektől fontos része a franchise -nak) elő-elő fordul, de inkább a szélsőségek jellemzik: Rey Erőhöz fűződő kapcsolata kiteljesedik, de néhol már túlzásokig terjed, máshol jól illeszkedik a sorozathoz. A Ren és Sith lovagok felbukkanása és a Jedi Erő misztériuma kicsit katyvazzá válik (egyszerre vannak Ren lovagok, Sith -ek és ott a Jedi Erő is, mely minddel szembeszáll). Mintha Abrams egyszerre akarta volna az összes lovagrendet beletuszkolni záró-epizódjába. Az biztos, hogy egyetlen történet-alakítási fordulattal (Rey származás-kérdésének tisztázásával) a forgatókönyv egy csapásra kipipál minden felmerülő kérdőjelet azt illetően, hogy mire és hogyan is képes Rey. Ebben az epizódban így sorra érkező - és egyre meglepőbb - "csodatételei" illetve Erő-használata határok nélkül tolódik a hihetetlenségek irányába.

skywalkerkora3.jpg

Mivel a Skywalker kora egy sorozat és franchise része, így megkerülhetetlen, hogy a többi epizóddal összevetve értékeljük. Ezen a ponton nagyon sok a gondolkodni-való, hiszen ahogyan posztunkból is kiderül számtalan szempont mentén végezhető el az összehasonlítás: így fordulatok, hihetőség, forgatókönyv, rendezés, színészi alakítások, akciójelenetek, mozgalmasság ... stb.

  • Pozitívumok: gazdag a látványvilág, sok a helyszín, mozgalmasan pörgős az egész cselekmény, jók az alakítások, nincsenek (vagy alig akadnak) gagyiságok (mint a Last Jediben), kevés az unalmas rész (az unatkozással töltött percek/ tíz percek) és jól felépített (lineárisan egyszerű) a történetvezetés.
  • Negatívumok: a sok akciójelenet dacára nincs igazán emlékezetes harci scene az egész epizódban (pl emlékezetes űrcsata, háborús jelenet vagy párbaj) bizonyos karakterek halála más karakter felbukkanása érthetetlen és illogikus kivitelű, a meglepetés-fordulatok nem okoznak csattanót (vagy annak érzetét)

Blogunk véleménye ezek alapján az. hogy a Star Wars IX. a 11 részre bővült franchise (9 számozott epizód + két spin-off) középmezőnyébe sorolható. Jobb az Utolsó Jediknél és az előzmény trilógia két gyerekmeséjénél (Baljós árnyak, Klónok támadása), pláne a Solo-filmnél (mely továbbra is a legutolsó nálunk), még egy hajszállal az Ébredő erőt is megelőzi, de a Rogue One, a Sith -ek bosszúja és a három klasszikus rész messze megelőzik. Értékelésünk így tehát: 7,5 pont, azaz 75%.

75.jpg

Star Wars: Skywalker kora IX. epizódot mindenkinek csak ajánlani tudjuk, igazi egész estés szórakozás 142 percben, minden korosztály számára. A hosszúnak tűnő játékidő egyszerűen fel sem tűnik, annyira sűrű a cselekmény és annyira gazdag a látványvilág.

tiefighter_logo_nagy.jpg

2019.12.22.(13:10)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tiefighter.blog.hu/api/trackback/id/tr4815361818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2019.12.22. 14:54:31

A Skywalker kora sokkal jobb az Utolsó Jediknél. Az utolsó trilógia legjobbja egyértelműen. Bár a legvége nagyon meseszerű lett.

Nanga Parbat 2019.12.22. 23:08:10

SPOILER ALERT!

... szóltam ...

Mi a fenéért kell meghalnia a végén Kylo Rennek??? Az uralkodót legyőzik, a veszély elhárítva, akkor miért? És egyáltalán MIBE hal bele? Palpatine a távolba löki, lezuhan valahová, de felkel, lábra áll, nincs rajta külsérelmi nyom. Dramaturgiailag sincs értelme megölni, hiszen jó oldalra állt. Leia halála is kérdés: ő mibe hal bele? Aztán ott az uralkodó: az ő halála is kérdéses.

Mad Marx 2019.12.23. 09:17:07

Én csak azt sajnálom, hogy tele lett b@szva fölösleges szereplőkkel meg muppet figurákkal és a sztori azt a szinvonalat sem éri el, mint anno a Gáspár András féle ökörségek...

Monakhosz 2019.12.23. 17:48:11

Egy pillanat alatt eltelt a két és fél óra a moziban, nem voltak unalmas percek, pörgött az egész! De az uralkodó dolgot kicsit összekutyulták: hogy maradt életben, mit csinált 30 évig, hogy élt azon a kőbolygón ... stb. Jobban is megcsinálhatták volna a visszahozását.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2019.12.23. 23:37:17

A tizenkétéves lányom végigmorogta az egészet, hogy ilyen összegányolt hülye történetet még életében nem látott. És igaza van.

Jegkoko 2019.12.24. 07:08:40

Hát én nem nevezném akkora nagy erénynek, hogy az előző epizódhoz képest egy fokkal jobb lett. Tele volt kiszámítható jelenetekkel, a jj ábrahám próbálta megint a nosztalgia faktorral eladni a filmet, visszahozott néhány régi szereplőt meg helyszínt. De szerintem ettől még mindig nem lett jobb a film egy fél fokkal se.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.25. 09:17:28

előre bocsátom, hogy még nem láttam ezt a befejező részt. amit csak azért várok nagyon, hogy végre másról szóljon a SWU, mint ki hányadik íziglen Skywalker-rokon és melyik ismert karakter mellett kortyolt bantha tejet valamelyik krimóban egy sivatagos külszéli bolygón.

nem értem, miért a TLJ elleni indulat, amikor a fő hibát a Disney és Lucasfilm vezetői követték el: egységes koncepciót és történetet kellett volna készíteniük a rendezés megkezdése előtt.
a TFA nagyon biztonsági játék volt, kevés eredeti ötlettel és azt is harmatosan.
a TLJ nekem hibái ellenére nagyon tetszik, pláne az üzenete miatt. az egyetlen epizód, amit az eredeti trilógia mellé sorolok az előzmények és a folytatásból.

a Rogue One simán dobogós, a Solo meg azért tetszik, mert az SWU (a Clone Wars és Rebels sorozatokból ismert) alvilágát nyitja meg és van saját hangulata.

Control_ 2019.12.25. 09:30:03

@adamskij: Szuper hozzàszólás, de mi az a SWU, TLJ, TFA?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.25. 09:36:44

@Control_: ;) kérlek:
SWU: Star Wars Universe - a Star Wars világa, történetei, helyszínei
TFA: The Force Awakens - a 7. epizód, az utó trilógia első része
TLJ: The Last Jedi - a 8.epizód

Control_ 2019.12.25. 13:21:16

@adamskij: Köszi! :) Így már értelmezhető.

Az antiochiai szent kézigránát 2019.12.25. 19:51:30

@Jericho 1: Annál azért nem volt nehéz jobbnak lennie.

Az antiochiai szent kézigránát 2019.12.25. 19:53:24

@Last Sith Lord: Kylo abba, hogy minden életerejét áttolta Reybe. Leia jó kérédés. Az uralkodót meg az erővillámok ölik meg, hiszen a harmadik részben is attól lett csoffadt, hogy Windu visszaverte rá. Most sokkal többet kapott sokkal tovább.

Sir Gombóc 2019.12.25. 23:29:06

@adamskij: egyetértek az általad írtakkal.

Sir Gombóc 2019.12.25. 23:31:57

Amit nem értek a posztban, hogy Darth Vader halálában mi volt az érthetetlen?
Végzetes energiacsapást kapott az uralkodótól, abba halt bele szvsz.

Control_ 2019.12.26. 01:42:08

@Sir Gombóc: Végzetes energiacsapást mi? Luke vagy ötször annyi ideig kapta az uralkodótól mégsem lett semmi baja.

Control_ 2019.12.26. 01:45:42

Ami jó kérdés: mi lesz a Star Wars franchise sorsa, iránya a későbbiekben? Ez a poszt erre keres választ:
filmworlds.blog.hu/2019/12/25/mi_tortenik_a_star_wars_vilaggal

Sir Gombóc 2019.12.26. 12:04:30

@Control_: viszont ellentétben Luke-kal, Vadernek az életben maradáshoz gépekre volt szüksége, önállóan lélegezni sem tudott, csak gépi segítséggel. Nem öncélú maskara az a ruházat, a sisak. Ha ezek az eszközök leállnak az energiakisülések következtében, amikből kapott eleget, akkor neki annyi, ha nincs tartalék eszköz, orvosi csapat a közelben.

Control_ 2019.12.26. 13:20:12

@Sir Gombóc: Ebben csak az a furcsa, hogy Vader EBBEN a védőruházatban harcolta végig az életét: Yavin előtt 19-ben kapja meg életbentartó ruháját és Yavin után 4-ben hal meg. A két időpont közt, vagyis kerek 23 éven keresztül él és harcol abban az öltözetben. A kérdés: ha ilyen egyszerűen el lehet intézni (némi kóbor árammal), hogy élt túl annyi csatát és harcot? Sántít az egész. Nem kicsit. :)
süti beállítások módosítása