Star Wars blog

TIE fighter

Rajongók

2019. november 18. - Han Solo.

A Star Wars kultusz 1977 óta része a filmes világnak, mely azóta valódi univerzummá nőtte ki magát: 10 mozifilmmel, számtalan rajzfilm-feldolgozással, kisfilmmel, játékfigurával, újsággal, rajongói közösséggel, rendezvényekkel, sőt még hivatalosan bejegyzett Jedi vallással is. Ma már tízmilliók kedvence az űropera (vagy űrkalandfilm) és a világ minden kontinensén szeretik, ismerik vagy rajonganak érte. Hamarosan - pontosan 36 nap múlva - bemutatásra kerül a magyar mozikban is a IX. epizód (The Rise of Skywalker), J.J. Abrams rendezésében, így a két spin-off fejezettel együtt (Rogue One, Solo: A Star Wars Story) már 11 részesre bővül a sorozat. Az új bemutató közeledésével a világ megint egy ideig Star Wars lázban ég majd. A rajongók 5 csoportja fogja követni a legújabb epizód történéseit. 

Ezeket a csoportokat sok év tapasztalatai alapján állítottam össze, miután tucatnyi Star Wars témájú on-line közösségben, rajongói csoportban, FB oldalon, blogon (+ azok komment-szekciójában) illetve honlapon "találkoztam" képviselőikkel és miután baráti-haveri körömben is azonosítani tudtam archetípusaikat. Természetesen a kategóriák szubjektívek és önkényesek, azért talán rá lehet majd ismerni egy-egy ismerősünkre a környezetünkben.

  1. csoport: A kíváncsiskodó mértékletesek

Ők azok, akik a legmérsékeltebb módon rajonganak az egész franchise -ért és inkább "csak" kíváncsiságból, mint valódi rajongásból ülnek be az újabb Csillagok háborúja részekre. Bár minden epizódot megnéznek, valójában nem sokat tudnak a SW univerzumról, illetve annak szereplőiről, helyszíneiről vagy háttér történeteiről. Nincs konkrét favorit számukra, kicsit távolságot tartva de az egész SW világ komplexen érdekli őket.

  1. csoport: Kánon imádók

Ők azok, akik CSAK a mozifilmes változatokért rajonganak, vagyis csak azokat a Star Wars részeket ismerik és szeretik, amelyek a mozikban is vetítésre kerültek. Ez jelenleg 9 epizód (a legújabbal együtt) plusz a két spin-off fejezet (melyeket egyébként a szűkebb értelmezés szerint nem is sorolunk a kánon részek közé). A megjelenés sorrendjében: Egy új remény (1977), A Birodalom visszavág (1980), A Jedi visszatér (1983), Baljós árnyak (1999), A klónok támadása (2002), A Sith-ek bosszúja (2005), Az ébredő erő (2015), Zsivány Egyes (2016), Az utolsó Jedik (2017), Solo: Egy Star Wars történet (2018). A "kánon imádóknak" ha van is szimpátia-sorrendje, nincs olyan trilógia vagy epizód, amelyért "tűzbe mennének", amelyet mindenek felett állónak tekintenénk. Akadnak persze kedvenc részeik, de valódi "mindenevők". Viszont a mozifilmeken kívüli SW világba már nem merészednek, az már nem érdekli őket. Fogalmuk sincs ki az az Ahsoka Tano, Thrawn admirális vagy Mandalori.

  1. csoport: Klasszikus fanok

Azok tartoznak ide, akik CSAK az 1977 és 1983 közti úgynevezett klasszikus részekért rajonganak, mint az Egy új reményA Birodalom visszavág és A Jedi visszatér. Számukra MINDEN később készült epizód "gyenge utánzat" CSAK az eredeti trilógiáért tudnak lelkesedni. A harmadik csoportnak három altípusa van: Az első altípus (3/a) mindig megnézi az újabb és újabb részeket, csak aztán jó lehúzza azokat, a második altípus (3/b) eleve meg sem nézi az új epizódokat, viszont a harmadik altípus (3/c) - melybe van szerencsém nekem is tartozni - megnéz minden részt, nem fikázza azokat, de azért megmarad a klasszikus részek szereteténél. A harmadik csoportba tartozók többségükben fanyalgók, nosztalgiázók és inkább 35-40 felettiek.

  1. csoport: Rogue One rajongók

Ők azok akik tűzön-vízen át védelmezik a Zsivány Egyest, szinte csak ezért az egy fejezetért rajonganak. Ha meg is néznek más részeket, azokat mindig a R1 -hoz hasonlítják, mert ez az epizód számukra a viszonyítási alap. Kedvelik a Rogue One komor, háborús stílusát és hogy aránylag kevés benne a meseszerű elem (ellentétben sok más SW résszel). Nekik a Star Wars egyenlő a harccal, a komolysággal, a realizmussal és idegesíti őket minden mese-elem, minden játékosság vagy valóságtól való elrugaszkodottság.

  1. csoport: Lexikon agyú, hard-core fanok

Minden adatot, részletet ismernek a Star Wars világáról és nem csak a 10 mozifilmes epizódról, hanem az egész háttérvilágról: kiolvasták a Timothy Zahn könyveket, ismerik a SW Enciklopédiát, megvannak nekik az egyéb regények, látták az összes rajzfilmet és sorozatot. Betéve tudnak vagy 100-150 SW figurát (nem csak neveiket, de azt is, hogy mi a fajuk és melyik bolygó a hazájuk), illetve az összes létező SW kütyünek fejből nyomják a típusszámát. És itt nem olyan alapdolgokra gondolok, mint, hogy tudják, hogy a Millennium Falcon egy YT-1300 könnyű teherhajó, vagy hogy a Birodalom visszavág 26. és 36 perce közt a Hoth hóbolygón T-47 légisiklók támadják az AT-AT lépegetőket, hanem MINDEN vadászgép, cirkáló, csillagromboló típusát is vágják. Lexikonként ismerik betéve az egész Csillagok háborúja univerzumot, valódi "geek" szakértők, végzetesen kockák, akik beleragadtak ebbe a világba.

  1. csoport: Kötekedő, realista fanyalgók

Ők azok, akik ugyan rendszeresen nézik a Star Wars filmeket, kábé az összeset látták (gyakran még az animációs sorozatokat is) de inkább csak azért, hogy később mindenbe bele tudjanak kötni a különböző on-line felületeken. Kötekedő realisták, akik csak az életszerűséget és a valósághűséget nézik, és nem fogják fel, hogy ez egy fantasy világ melyben a science fictionból a fiction a hangsúlyos. Felhozzák a gravitációt, a fénykard lehetetlenségét, hogy Yoda hogyan harcolhat, ha egyszer 66 centi magas, meg hogy a fénysebesség lehetetlen stb, stb. A kötekedés a lételemük.

  1. PC mániás Disney fikázók

Ők azok, akik mindenben a PC (political correctness) elvét látják, vagyis csak arra tudnak koncentrálni, hogy melyik részben mennyi fekete bőrű vagy női szereplő kap kiemelt karaktert és hogy ezeket csakis a píszi miatt csinálja az a szemét Disney. Úgy gondolják: valamiféle szándékos koncepció az, hogy a Disney filmjeiben (és még egy sereg más filmgyártónál) egyre több a női főszereplő. Függetlenül attól, hogy ez így van vagy sem, rettenetesen zavarja őket ez a helyzet és ennek minden lehetséges internetes fórumon hangot is adnak. Tolják a PC dumát és szidják a Disneyt, némelyikük napi 24 órában. Képtelenek megemészteni, hogy 2012 óta a Disney csinálja a SW filmeket és szerintünk minden csak rossz lehet, amit a Mickey Mouse cég készít.

  1. Lelkesedő, áradozók

Az előző csoport ellentétei, akik minden új résztől azonnal agyi orgazmust kapnak és túláradó lelkesedéssel dicsérnek agyon minden új epizódot, miközben vérre menően szájkaratéznak mindenkivel, aki bírálni merészeli azokat. Nem ismerik a "kritika" fogalmát, mert szerintünk Star Wars hardcore rajongónak lenni egyenlő MINDEN Csillagok háborúja rész és jelenet agyondicsérésével. Egyik alcsoportjuk később, ha már az új rész nem számít annyira újnak, elismeri a hibákat, de csak addig, amíg ki nem jön az új epizód, melyet aztán megint agyondicsér és kezdődik minden előről.

  1. Játékvilágban élők

Ők azok, akik a Star Wars játékvilágában rekedtek, mert null 24-ben csak Csillagok háborúja témájú video-játékokkal, játék-programokkal töltik szinte minden szabadidejüket. Megnézik ugyan a mozifilmes részeket, de nálunk minden rajongás inkább a játékvilágra összpontosul. Ezekben vannak otthon, ezeket ismerik legjobban. Az ebbe a csoportba tartozók vagy infantilis felnőttek, akik a képernyők előtt élnek vagy tizenévesek. Érdekességük, hogy egy másik szemszögből látják a SW univerzumot, melyet a szélesebb mozirajongó kör gyakran nem is ért. Szeretik a Csillagok háborúját, de inkább játszanak vele és nem nézik vagy olvassák.

  1. csoport: Star Wars életformát választó, őrültek

Ők a legőrültebb rajongók mert valóságos életformává tették a Star Wars rajongást. Legtöbbjüknél ez már a lakásukon is látszódik (TIE-fighter formájú ágyak, székek, óriás halálcsillag makett a nappali közepén... stb) A ide tartozók rendszeresen ott vannak a Star Wars találkozókon, eseményeken, gyakran beöltözve. Minden nap megnéznek egy-egy SW részt, vagy animációs epizódot, gyerekeik neve pedig Han, Leia és Luke. Csak a Star Warsról lehet velük beszélgetni és életcéljuk eljutni a következő SW Celebration -re (még ha a Föld túloldalán rendezik is).

  1. csoport, olvasói javaslatra: Mindenevő hardcore fanok

Ők azok, akik mind a kánon, mind pedig a szélesebb Star Wars Univerzumban jártasak, vagyis a mozifilmes részek mellett (I - IX. epizód + két spin-off fejezet) jó ismerik a sorozatokat, animációkat, kisfilmeket is, sőt a könyv alakban megjelent történeteket is vágják és úgy általában széleskörű rálátásuk, illetve tájékozottságuk van az egész Csillagok háborúja világról. Rendszeresen olvassák a Star Wars újságokat, megnézik az előzeteseket és rendszeresen hozzászólnak az internetes fórumok cikkeihez. Rendszerint tagjai valamilyen SW csoportnak (pl a Facebook -on) és általában véve aktívak a blogok világában.

Ennyi a 10 csoport. Bevallom én a másodikba tartozom, mert csak a mozifilmes részekre repülök rá, de azokat ezerszer is megnézem. A 10 csoport mellett szép számban akadnak hibrid rajongók is, akik egyszerre két, vagy akár három csoportba is beletartoznak. Pl. a 4-es és 7-es egyszerre, vagy 6 és 7 együtt, stb. Ha tudtok még kategóriákat ismeretségi köreitekből, várom a hozzászólások közt.

 /Átvett poszt, a szerző engedélyével - Kritikus blogról/

***

tiefighter_logo2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tiefighter.blog.hu/api/trackback/id/tr2515312760
süti beállítások módosítása