Star Wars blog

TIE fighter

A Star Wars részek rangsorolása, új szempontok alapján

2019. november 19. - Han Solo.

Alig 29 nappal a IX. epizód, a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) premier-bemutatója előtt, érdemes áttekintenünk az eddig elkészült epizódokat - és valamiféle rangsort felállítanunk közöttük - mert amellett, hogy az új részt így könnyebben tudjuk majd beilleszteni ebbe a bizonyos kialakult listába, fel is eleveníthetjük a fejezetek pozitív és negatív oldalait. /A most kezdődő, Disney+ streaming csatornán vetített új Star Wars minisorozat nem szerepel a listán egyelőre. Magáról a sorozatról a Mandalorian blog ad folyamatos, frissülő információkat./

skywalker_kora.jpg

Persze sokan írtak már rangsorolásokat: kritikusok, elemzők, egyszerű rajongók és hardcore fanok is, mind más-más szempontokat favorizálva, így talán feleslegesnek tűnhet egy újabb lista, ugyanakkor megfelelő indoklás esetén, egy-egy résznél új szempontokat látva, mégis élvezetesek lehetnek ezek, mert olyasmikre hívhatják fel figyelmünket, amelyekre addig nem is gondoltunk. Én magam is számtalanszor jártam már így, mások SW rangsorait olvasva.

Ezen a gondolatsoron felbuzdulva ültem tehát neki kedvenc franchise -om vizsgálatának. Előrebocsátom: hardcore-rajongónak vallom magam és bár elsősorban a klasszikus részeket szeretem (kisgyermekként már a legelső magyarországi bemutatón is ott voltam, 1979-ben), akadnak azért nagy kedvenceim a másik két trilógiában is. Több, mint egy évvel ezelőtt (2018 szeptemberében) a Star Wars filmek blogján készítettem már egy ilyen listát, ami nagyjából az ottani szerkesztőségünk közös véleményét tükrözte, ám azóta a különböző részek többszöri újranézése után létrehoztam saját koncepciómat is, mely némileg módosult a korábbihoz képest. Lássuk.

1. Birodalom visszavág [10]

5sw.jpgAz első lista megalkotása óta, sőt gyermekkoromtól kezdődően az abszolút első nálam a The Empire Strike Back (V.), melyet 1980-ban készített Irvin Kershner és George Lucas. Bár az IMDb -n csak nagyon szoros versenyben előzi meg az Egy új reményt, az én értékelésemben jócskán felülmúlja. Egyértelműen a legjobb rész, fantasztikus hangulatvilággal, a jó és rossz küzdelmével, átélhető kalandokkal és akciókkal.

  • Erősségek: hothi csata bemutatása, karakterek-szereplők, sztori
  • Gyengeségek: nincsenek

Összegzés: megunhatatlan klasszikus, kiváló rendezéssel, nagyszerű alakításokkal és egy jól felépített forgatókönyvvel. A legjobb jelenetek: a Hoth bolygón vívott csata az AT-AT lépegetőkkel, aztán az aszteroida mezőn való átkelés - egy meteoriton élő óriás lény gyomrát is megjárva - szórakoztató szópárbajjal, majd szerelmi románccal (csókjelenettel) ami ekkor kezd kibontakozni Han és Leia közt, végül Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és legutoljára a felhővárosban (a Bespinen) megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr bejelentésével ("I am your father").

2. Csillagok háborúja (Egy új remény) [9,5]

4sw.jpgAz ezüstérmes epizód nálam (és az IMDb több, mint 1 millió szavazójánál is) a New Hope, vagy Egy új remény (IV.), melynek eredeti címe 1977-ben még Csillagok háborúja volt ám később (1981-ben) ezt megváltoztatták, mert a sorozat egésze kapta  a Star Wars címet. Ebben a részben mutatkoznak be a főbb karakterek és ebben ismerjük meg a "játékteret" is, vagyis ennek a sajátos világnak a helyszíneit, szabályait illetve alap-összefüggéseit. Élvezetes Leia megszöktetése a Halálcsillagról (a kulcsszereplők első találkozása) és a yavini csata is, mely az egész SW kronológia egyik legfontosabb eseménye (és a SW időszámítás alapja). 

  • Erősségek: a yavini csata bemutatása és a Halálcsillagbeli jelenetek, karakterek - szereplők
  • Gyengeségek: a másik két klasszikus résznél picit gyengébb látványvilág és Obi Wan - Darth Vader bénázós fénykard párbaja

Összegzés: szinte hibátlan film, bár hiányzik belőle a Birodalom visszavág lendületessége és fordulatossága. Ugyanakkor nosztalgikus élmény újra és újra megnézni Mos Eisley bárját, Han és Luke első találkozását, Leia megszöktetését a Halálcsillagról és persze a yavini csatában az X és Y szárnyú vadászok támadását (Luke pontos találatával).

3. A Sith -ek bosszúja [9,0]

3sw.jpgBronzérmes az utolsó Lucas-film, a 2005-ös Revenge of the Sith (III. rész) Az első trilógia záró epizódja Anakin Skywalker átalakulását mutatja be, mégpedig a franchise leglátványosabb fénykard-párbajával (a Mustafar lávabolygón). Méltánytalanul alábecsült rész, mely az IMDb szavazóknál csak a hatodik helyig jutott, vagyis az Internet Movie Databasén a klasszikus részek az Ébredő erő és a Zsivány egyes is megelőzik. Mégis azt mondom: kivételesen jó a rendezése és forgatókönyve, még ha Hayden Christensen némi csalódást is okoz benne. Ütős például az elején a Coruscanti csata és a látványvilág is végig a filmben. Nagyot alakít Windu mester szerepében Samuel L. Jackson is.

  • Erősségek: Anakin - Obi Wan Kenobi párbaj + látvány
  • Gyengeségek: Hayden Christensen alakítása

Összegzés: Egy nagyon jól megrendezett, izgalmas és látványos epizód, gondosan megírt forgatókönyvvel, de döcögős alakításokkal. Néhány jelenete nagyon emlékezetes. Összességében a klasszikus részekhez méltó, azokat megközelítő fejezet.

4. A Jedi visszatér [8,5]

6sw.jpgA klasszikus részekből álló trilógia befejező epizódja, az 1983-as Jedi visszatér kerül nálam a negyedik helyre, mert ebben a részben még érezhető a klasszikus fejezetek eredetisége és karaktereinek hitelessége. Ugyanakkor illúzió-romboló részeket is találhatunk benne, mint az Endor bolygón felbukkanó játékmackók (Ewokok) idegesítő infantilizmusa és a végső, Luke - Darth Vader összecsapás kidolgozatlansága. Mégis: ebben a részben láthatjuk Vader "megtérését", majd halálát (és "valódi" arcát), illetve a felkelés nagy győzelmét. Mondhatni az egyik legpozitívabb fejezet, amelyben még a "nagy öregek" játszanak: a fiatal (akkor épp 41 éves) Harrison Fordot, a 31 éves Mark Hamillt és a 27 éves Carrie Fishert.

  • Erősségek: Hanék kimenekítése Jabba fogságából, karakterek - szereplők
  • Gyengeségek: Endor bolygó, Ewok játékmackók

Összegzés: Egy nagyon látványos kezdéssel - Jabba palotájából való megszökéssel (melyben kapunk fura lényeket és köröm lerágós izgalmakat) - induló epizód, mely később is tartogat jó jeleneteket. Ugyanakkor itt már akadnak gagyiságok is, mi miatt a klasszikus részek leggyengébbje.

5. Zsivány Egyes [8,0]

r1.jpgA középmezőny elején van listámon a 2016 -os spin-off epizód, a Rogue One mely hatalmas magyarországi rajongótáborral rendelkezik. Gareth Edwards  izgalmas, de sötét hangulatú, háborús filmet rakott össze három éve, melynek illeszkednie kellett mind az előzményekhez (Sith-ek bosszúja), mind a követő epizódhoz (Egy új remény). Ezt ugyan Edwards remekül megoldotta, viszont szakított számtalan korábbi Star Wars stílusjeggyel: nincsenek fénykardok, alig kapunk az Erő misztériumából, pár percre bukkan csak fel Darth Vader és a vidám optimizmus helyett komorság adja az alaphangulatot (a végén az összes szereplő halálával). Vannak benne egészen zseniális jelenetek is, mint a a film végén Darth Vader a 123. és 127. perc közt személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját, hogy visszaszerezze a Scarifról ellopott Halálcsillag tervrajzokat (az már más kérdés, hogy miért kell adathordozókat kergetni egy ennyire fejlett világban). Felicity Jones és Diego Luna gyengécske alakítást nyújtanak, főleg utóbbi tűnik karakteridegennek (nehéz elhinni egy ekkora kis csenevész emberkéről, hogy rettenthetetlen felkelő vezér).

  • Erősségek: scarifi csata, Darth Vader támadó jelenete
  • Gyengeségek: Diego Luna, mint Andor kapitány + a túlságosan komor hangulat

Összegzés: Komor, háborús dráma, mely elüt a többi rész bizakodóbb hangulatvilágától (különösen a meseszerű előzmény-, és a könnyedebb stílusú klasszikus trilógia fejezeteitől tér el nagyon), miközben a leginkább realista megközelítéssel tár elénk egy önfeláldozásról szóló, jól kidolgozott történetet. 

6. Skywalker kora [7,5]

9sw.jpgJ.J. Abrams sem tudta elkerülni Rian Johnson és Ron Howard sorsát a IX. epizód elkészítésénél és szintén erősen megosztó részt rakott össze 2019-ben, Skywalker kora címmel. Bár kétségtelenül látványos és fordulatokban gazdag a film, sok az érthetetlenség is benne, így a széria középmezőnyében kaphat csak helyet. Hogyan kerül elő Palpatine (miért pont most, hogyan élte túl a hatodik részt), voltaképp miben hal meg Kylo Ren, az uralkodó és Leia, honnan kerül elő a Végső Rend gigantikus flottája csak néhány kérdés, mely végig megválaszolatlan marad. Ugyanakkor egy szédítő rohanás, pörgős cselekménysorozat az egész epizód, mely inger-gazdag látványvilággal és rengeteg izgalommal ajándékoz meg bennünket. Jók a szereplők is, bár a karakterek illogikus viselkedése néhol erősen megzavarja az élvezhetőséget. 

  • Erősségek: pozitívum a lendületes tempó, az ütős látvány, a sok harc (fénykard párbaj) üldözéses scene és temérdek helyszín.
  • Gyengeségek: az érthetetlen fordulatok, halálok és események mellett a végső jelenet (a Sith -ek bolygóján) jelentősen lerontja az összhatást.

Összegzés: A Skywalker kora egy közepes kategóriájú epizód, mert a látványt elrontja a történetfűzés sok hibája és a látványvilág sem annyira kiemelkedő, hogy a fejezetet önmagában az élvonalba emelje.

7. Az ébredő Erő [7,5]

7sw.jpgBár sok bírálat érte JJ. Abrams 2015-ös rendezését - mondván: a klasszikus részek paneljeiből építette fel filmjét és biztonsági játékot játszva gyakorlatilag "lekoppincsolta" a bevált motívumokat (hatásvadász csomagolásban) - szerintem viszont a Force Awakens igenis jó kis Star Wars mozi. A sok "áthallás" ellenére is egyedi, ugyanakkor megidézi a Csillagok háborúja hangulatot is. Nagyon jók a humoros részek, a Rey - Finn - Solo hármas együttműködése és Leia szívmelengető felbukkanása. Nagyon élvezetés a Jakkun való hajsza az Ezeréves Sólyommal a TIE fighterek elől, viszont gáz Kylo Ren gyerekes dühöngése, a rathtarok gagyi megjelenítése és az, ahogyan szegény Han Solot kiiktatják a történetből. Vegyes a végeredmény, ami nálam az ötödik helyre elég.

  • Erősségek: Sw stílusjegyek megőrzése, Rey karaktere és Daisy Ridley
  • Gyengeségek: a sztori utánzó jellege, kidolgozatlansága, Kylo Ren karakterének felépítetlensége

Összegzés: Egy sokat szidott, ám valójában rengeteg pozitívummal bíró epizód. Egyértelműen megidézi a Star Wars hangulatot, bár a történet nincs gondosan összerakva. Kiemelkedő néhány szereplő alakítása (Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac), de a gonosz oldalon inkább gyenge alakításokat látunk Adam Drivertől és a Hux tábornokot alakító Domhnall Gleesontól. (Driver ironikus módon csak a sokkal gyengébb VIII. epizódban javul fel, mint Kylo Ren.)

8. Baljós árnyak [7,0]

1sw_1.jpgA legtöbbet kritizált, legtöbb bírálatot kapott, 1999-es Baljós árnyak megvédéséért vagy tucatnyi alkalommal kaptam már hideget - meleget én mégis mindig kitartom amellett, hogy ennek a résznek a középmezőnyben van a helye (nem pedig leghátul, ahová az IMDb szavazók száműzték). Persze az is érthető, hogy rajongók nehezen bocsátották meg Lucasnak a Jar Jar Binks színvonalú "húzásokat" ebben a részben és a sok gagyiságot, amit belepakolt ebbe az epizódba. Ugyanakkor ebben a részben láthatjuk a zseniális Qui-Gon Jinn - Obi Wan Kenobi - Darth Maul hármas párbajt és ebben a fejezetben szerepel a franchise legkarizmatikusabb figurája is, Qui-Gon Jinn Liam Neeson alakításában. Látványos, bár valóban gyerekes epizódról van tehát szó.

  • Erősségek: A hármas párbaj Darth Maullal
  • Gyengeségek: Jar jar Binks, midikloriánok, más gagyiságok

Összegzés: Inkább kisgyermekeknek és/vagy infantilis felnőtteknek való "mese-epizód" rengeteg gagyisággal, ugyanakkor néhány kiemelkedően jó jelenettel. Ilyen a hármas fénykard párbaj és szerintem a fogatverseny is a Tatuinon. Liam Neeson emlékezeteset nyújt (a leginkább karizmatikus jedi). 

9. A klónok támadása [6,5]

2sw.jpgA Baljós árnyak után a másik nagyon sok bírálatot kapott rész a 2002-es Attack of the Clones (II. epizód) annak dacára, hogy ebben van az egyik legnagyobb jedi-bevetés a sorozatban, mégpedig a Geonosis bolygón (csata előbb a jedik és a droidok között, majd a klónsereg és a droidok összecsapása során). Nekem tetszik a három szörny is (acklay, reek és nexu), melyek az elfogott Anakint, Obi Want és Padmét támadják, amikor azok oszlopokhoz vannak láncolva és épp halálukra várnak. Akciódús és látványos ahogyan megmenekülnek és végeznek a rémekkel. Végül ütős a Dooku kontra Anakin párbaj is a film végén (melyben Dooku levágja Anakin jobb karját). Negatívum viszont a teljesen nyálas szerelmi kínlódás az ifjú Anakin és Padmé között, illetve nagyjából a film első kétharmada úgy ahogy van, benne Hayden Christensen ripacskodásával (mint durcás kamasz).

  • Erősségek: szörnyek + Dooku párbaja a két jedivel
  • Gyengeségek: Anakin karaktere + Christensen alakítása

Összegzés: A Baljós árnyakhoz hasonlító "mese-epizód", amiben ugyan kevesebb a gagyiság, viszont nélkülözi a Phantom Menace zseniális fénykard jeleneteit, plusz Hayden Christensen gyenge alakítása is súlyosbítja.

10. Az utolsó Jedik [6,0]

8sw.jpgA lista utolsó két helyezettje között már nagyon nehéz minőségi különbségeket tenni: a 2017-es Last Jedi, mely Rian Johnson meghökkentő Star Wars kísérleteként a leginkább megosztó Csillagok háborúja epizód lett, ugyanolyan gyengécskére sikerült, mint Ron Howard 2018-as Solo filmje. Az Utolsó Jedik (VIII. rész) túl sok gagyiságot tartalmaz, de a legnagyobb baj az vele, hogy Luke Skywalker karakteréből egy pukkancs vénembert csinált. Durcáskodik, hülye vicceket süt el, tojik az ősi Jedi tekercsekre és úgy általában tesz mindenre. Aztán ott van a sok egyéb zagyvaság: Leia lebegése a világűrben (mert hogy rá nem hatnak a fizika törvényei), aztán Holdó admirális akciója (amikor fénysebességgel elindulva pusztítja el az Első Rend főhajóját) és persze Snoke űbergáz halála, amikor a mellette lévő fénykard nyírja ki (Kylo Ren akaraterejének engedelmeskedve elfordul mellette). Nagyon hervasztó az ellenállás felszámolódása is, hisz a film végére annyian maradnak, hogy elférnek a Millennium Falcon rakterében. Pozitívum a maradék részek látványvilága és Adam Driver alakítása. Ezek mentenek valamicskét az egészen. (Hozzáteszem Poe Dameron karaktere és Oscar Isaac alakítása szintén a pozitívumok közé került nálam.)

  • Erősségek: helyenként a látványvilág, Adam Driver színes alakítása
  • Gyengeségek: szinte minden jelenet + a félre ment rendezői koncepció

Összegzés: Rian Johnson egy sajátos rendező koncepció mentén készítette el filmjét: egyszerre akart könnyeden és formabontó módon (gegek és viccek segítségével) szórakoztatni, + új megközelítésekkel kísérletezni és közben megtartani a klasszikus részek stílusvilágából is valami. Nem jött be: a viccek szürreálisak lettek, az új megközelítések hiteltelenül gagyikra sikeredtek, a régi stílusvilág felidézése pedig félig sem valósult meg.

11. Solo film [5,5]

solo.jpgVégül a legutolsó helyezett a listán, egyben a legújabban elkészült epizód is, a 2018 -as, Ron Howard által elkészített Solo: A Star Wars story. Ez az epizód sokkal inkább egy űr-western, mint valódi Csillagok háborúja mozi. Első számú problémája a főhőst alakító Alden Ehrenreich, és itt most nem arra gondolok, hogy "bárkit választanak, az úgysem hasonlíthatna a fiatal Harrison Fordra", hanem arra, hogy egyáltalán nincs semmi karizmatikus a fickóban. A csibészes nézést leszámítva semmi emlékezetest nem tud felmutatni. A Solo filmnek a forgatókönyve és a rendezése is  iszonyatosan gyenge, szinte csak néhány jelenetre lehet ráfogni azt, hogy bármi köze is lenne a franchise -hoz. Felbukkan benne a Ezeréves Sólyom - kiderül hogyan nyerte el Landótól Han -, látjuk Han és Csubi első találkozását, illetve magyarázatot kapunk Solo kapitány nevének eredetére is. 

  • Erősségek: Emilia Clarke alakítása Qi'Ra szerepében
  • Gyengeségek: az egész film

Összegzés: A Solo-film szinte semmiben nem tudja megidézni a Star Wars világát és nagyon gyenge főszereplőt is kapott ráadásként. Alden Ehrenreich halvány játékát csak alig tudja ellensúlyozni a gyönyörű Emilia Clarke remek szereplése.

sw_sorrend.jpg

Ennyi a lista, mely nyilván szubjektív. A teljesség kedvéért megnéztem, hogy az IMDb -n hogy áll az egyes részek pontozása (november 17-én), ezt láthatjátok lejjebb.

Az IMDb pontozása (2019 dec 26-án):

  1. Birodalom visszavág (1980) - 8,7 pont (1,1 millió voks)
  2. Egy új remény (1977) - 8,6 pont (1,1 millió voks)
  3. A Jedi visszatér (1983) - 8,3 pont (891 ezer voks)
  4. Az ébredő erő (2015) - 7,9 pont (811 ezer voks)
  5. Zsivány egyes (2016) - 7,8 pont (505 ezer voks)
  6. Sith-ek bosszúja (2005) - 7,5 pont (664 ezer voks)
  7. Az utolsó Jedik (2017) - 7,1 pont (502 ezer voks)
  8. Skywalker kora (2019) - 7,0 pont (137 ezer - dec.26)
  9. Solo: Egy Star Wars történet (2018) - 6,9 pont (251 ezer voks)
  10. Klónok támadása (2002) - 6,6 pont (598 ezer voks)
  11. Baljós árnyak (1999) - 6,5 pont (679 ezer voks)

Az új, élőszereplős Star Wars minisorozatról szóló cikkünket itt olvashatod!

tiefighter_logo2.JPG

2019.11.19.(22:32)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tiefighter.blog.hu/api/trackback/id/tr4615310048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.11.20. 06:28:38

Érdekes, hogy az IMDb rangsorában az előzmény-részek mennyire rosszul szerepelnek, illetve hogy a Last Jedi és a Solo is inkább a végefelé kap helyet.

A poszt sorrendje kb jó, csak sajátos, hogy a Sithek bosszúja ennyire előre került.

Control_ 2019.11.20. 12:28:23

@Argus_: A legtöbb vita rendszerint a prequel részeken, a R1-en és a Last Jedi kapcsán zajlik. Az R1 tábora hatalmas (főleg idehaza) egy részük legelső helyre teszi, másik részük meg rögtön a klasszikus trilógia után.
A Last Jedinek sokkal kisebb a tábora de ők is klasszikus epizódok utánra szokták sorolni kedvencüket. Ez a lista egyik tábornak sem kedvez, de főleg a Last Jed fanok lehetnek elégedetlenek vele.

Aetius_ 2019.11.20. 12:37:30

@Ulrich von Lichtenstein: Ezek a megosztó részek. A Last Jedi tipikusan ilyen epizód: van aki rákattan és nagyon bejön neki, viszont sokan a legrosszabb részek közé sorolják a sok gagyiság miatt.

Paracord 2019.11.20. 15:04:57

@Argus_: Minden trilógiának van saját rajongótábora, de ezek közül az előzmény trilógiáé talán a legkisebb. És szerintem a klasszikus trilógiáé a legnagyobb.

Tom Taylor 2019.11.20. 20:33:17

Szerintem Obi-Wan és Anakin végső párbaja kissé túl lett "tolva". Az eleje nagyon dinamikus, valamint az utolsó, végzetes vágás is kellően drámai, de ami a kettő között van az nagyon gáz! A lávafürdőbe dőlő vas bizbaszon való ugra-bugra, meg a kötélen való lengedezés közbeni kardozás és a "lávaszörfözés" nagyon idétlen.

Recensens 2019.11.20. 20:46:55

@Tom Taylor: Szerintem baromi látványos a mustafari jelenet. De tény: annyiban baromság, hogy egy ekkora tömegű ezer fokos láva közelében a levegő is vagy 100 fokos (vagy még több). Úgy szétégetné a tüdejüket, mint a pinty. De ezt leszámítva maga a kardpárbaj nekem nagyon bejön. Vagy százszor láttam.

Sir Gombóc 2019.11.20. 23:24:55

Az Ébredő erő egyértelműen az utolsó. Ha Az utolsó Jedik gagyi, akkor ez a hulladék kategória. A látványban, történetben elkövetett ökörségeket nem is említem...

Paracord 2019.11.21. 07:58:45

@Sir Gombóc: Azért az Ébredő Erőben nincsenek olyan baromságok, hogy Leia lebeg az űrben, meg hogy űrfóka tejen él a Luke és hasonlók. Nagyságrendekkel jobb.

Lobo Marunga 2019.11.21. 08:00:09

1. Számomra a legnagyobb kérdés: Hogyan lehetne a Solo-t valahogy meg nem történtté tenni? Talán mellőzni kellene még az ilyen listákról is, valahogy úgy, mint a méltán elfelejtett "karácsonyi" Chewbakka-filmet.
2. Véleményem szerint a legjobb párbaj a hármas közdelem a Baljós árnyakból. A lávafolyós hadakozás valóban sok, nem beszélve arról, hogy milyen hő lehet ott, mennyi mérges gáz, milyen kevés oxigén... Jó, persze, tudom, az erő megvédi őket, de akkor is... Sok.
3. A midikloriánokra nincs bocsánat, szerencsére nem is erőltették tovább őket. Már a nevük is! Ki talál ki ilyet? Mi ez? Közepes klórlények, vagy mi? Agyrém.
4. A Sithek bosszújánál mindenképp kiemelném gyengeségként Padmé alakját és/vagy Portman alakítását is. Csak egy idézet: "Kedvesem, a lelkembe tiporsz!" ÁÁÁÁÁ!
5. A klónok támadásában tényleg csak Dookoo az egyetlen pozitívum, egyébként szerintem egy minden szempontból gagyi film. Gyengén összerakott kliséhalmaz, még a Klónok háborúja rajzfilm némelyik epizódja is simán lekörözi. Amikor Obi Van elmegy a kocsmában pultoskodó régi ismerőséhez megkérdezni, hogy "Szerinted ez mi", majdnem hangosan felzokogtam a moziban. Vagy a vita, hogy hányszor mentettem meg az életed, a beszélgetés hogy kinek ki volt az első, a körteevés, és a mindent vivő mondat: "Nem szeretem a homokot..." Igazi ZS kategória.

Lobo Marunga 2019.11.21. 08:07:10

@Paracord: Az űrfóka KÉK tején! Mitől kék? Sok tengervizet iszik? A természetben a színeknek mindig oka van, a kék ritkán jelent jót.
DE! Most jut eszembe valami! Az Új reményben Beru néni is valami kék lötyit tálal fel, Luke nagyokat hörpöl belőle. Lehet, hogy import űrfókatej, és Luke tulajdonképpen ezen nőtt fel? Ez esetben a fókafejős jelenet zseniális: Luke az elveszett gyerekkorát próbálja megtalálni, a boldog és felhőtlen éveket a jó öreg párafarmon (ahol betakarítás van, termény viszont nem látszik).

Gyingizik 2019.11.21. 08:54:10

A Sith-ek bosszújával kezdődött el az a rossz tendencia, hogy a filmben levő dráma dramaturgiailag nincs megfelelően kibontva. Az egész klasszik SW sztori lelke, lényege, hogy Anakin átáll a sötét oldalra. És ÉPPEN ez az, aminek a motivációja röhejesen alacsony szintű bemutatást kap. Könyörgöm, miért áll át Anakin a sötét oldalra? Palpatine felszólítja, hogy álljon át és Anakin megteszi, de miért? Ilyen olyan félmondatokból, kiegészítőkből, a film regény változatából kiderül, hogy azért mert félti Padmét, és úgy véli, hogy csak a sötét oldallal tudja megmenteni. De ilyesmi a filmben nem is hangzik el, nincs rafkós kísértés, rábeszélés, mint a klasszik trilógiában (meg minden valamirevaló drámában, filmben) Luke-al. Ezért ez a film a leghátul volt nálam, egészen addig amíg az Utolsó Jedik ki nem jött. Ez a borzasztó filmalkotás nem csak az SW sorozat, hanem az egész filmtörténet leggyengébb darabja. Egy aprólékosan felépített univerzumot rombol szét úgy, hogy nem tesz a helyére semmi újat értékeset. A főhősök lúzerek, az egész film a divatos társadalomtudományi trendeknek megfelelni akaró (neolib) fejtágító. A legdurvább (számomra), hogy mindenféle tanulás nélkül vannak a főhősnek szánt karaktervázlatoknak jedi mesteri képességei (profi fénykardozás, világűr vákuumában való lebegés stb.) De ne is menjünk bele, külön tanulmányt érdemelne, különösen annak fényében, hogy a korábbi részekben részletesen bemutatják a jedivé válás lépcsőfokait egészen kisgyermek kortól. Az Rouge One-ról még annyit, hogy sosem láttam olyan filmet korábban, ahol ellenszenvesek a főhősök. Egy flegma, közönyös nőcinek meg egy béna terroristának kellene szurkolni, kínomban röhögök.
Namost a fentiekhez képest azok az epizódok, amelyek nem szenvednek ilyen durva, fejfájdító hibáktól, csak egyszerű kalandfilmek, szinte felüdülésként hatnak. A Klónok támadása és a Han Solo film ilyenek. Így nálam ezek pl. sokkal előbb vannak. A Disney összes fassága az új trilógia kapcsán a Han Solo filmen csapódtak le, ami pedig egy korrekt, egyszerű kalandfilm. Engem nem irritált annyira Ehrenreich, hiszen itt még Solo szinte kamasz még jó, hogy nem olyan menő arc, mint a Ford által alakított figura. Nálam ez van a klasszik trilógia után a 4. helyen. Képi világában is a klasszik trilógiára hajaz, aminek a gengszter-western vonal mindig is markáns részét képezte (Jabba, csempészek, Mos Eisley stb.)

Gyingizik 2019.11.21. 08:57:50

@Lobo Marunga: A Solo egyszerű kalandfilm. Nagyságrendekkel jobb, mint a fennmaradó, új Disney epizódok. Mivel a végtelenül rossz, pusztító hatású filmekhez képest (pl. Utolsó jedik) egy B kategóriás kalandfilm valóságos felüdülés.

Lobo Marunga 2019.11.21. 09:28:04

@Gyingizik: A Solo egy katasztrófa. Elsősorban a karakter miatt. El kell fogadni a tényt, hogy Han Solo karaktere egybeforrt Harrison Forddal. Ezen nem lehet változtatni, úgy tény, ahogy van. Aki nem hiszi, nézze meg ezt a képet: hu.pinterest.com/pin/622974560933163357/
Innentől már behozhatatlan hátránnyal indul a film, egyszerűen nem tudod elhinni, hogy Han Solot látod.
A következő megbocsáthatatlan bűne a szerelmi szál. Az nem gond, hogy Solo az űrkalóz végigcsajozza a fiatalkorát, sőt, ez mondjuk kb. kötelező lenne. De pont nem ez van, hanem egy mítoszt rombol le, megtudjuk, hogy valójában nem Leia volt élete nagy szerelme.
A harmadik bűn a kiválasztott színész játékának színvonala. Ez mondjuk az eleve rossz ötlet miatt neki megbocsátható, igazából megint a filmkészítők bűne. Ezt nem lehet jól eljátszani.
Következő: Solo ne legyen egy sajnálandó karakter! A múlt tragikus vonala gáz.
Aztán: Koaxium: Már megint mekkora hülye szó! De tegyük oda a boltban a polcra közvetlenül a vibránium, az adamantium és a kriptonit mellé... Ami ebben nekem nagyon fáj, az a bődületes közhelyessége. Már megint egy mindennél többet érő anyag, amit hű de meg kell szerezni.
Szerintem eléggé túltolták Lando figuráját. Egyszerűen túl harsány, túl sok. El kellett volna dönteni, hogy Solo vagy Lando film. Utóbbi nyilván jobb döntés lett volna. Amúgy az a legzavaróbb, hogy kb. a fiatal Lando olyan, mint amilyennek a fiatal Solo-nak lenni kellett volna. A Solo- karakternek éppen az a lényege, hogy nem hős.
Lézerstukker: Innentől a legendás stukker sem Solo sajátja, csak kapta valakitől. Újabb legendapusztítás.
Kessel-út/futam: Mintha az egész film ezt akarná nagyon-nagyon erőltetetten megmagyarázni. Egyrészt ez a legendás mondat pont azért volt jó, mert nem volt megmagyarázva, másrészt döbbenetesen gagyi lett a gigaűrpolippal. Ez a szál adni akart valamit a fanatikus rajongóknak, de ahogy az egész film, nem adott, hanem elvett tőlük valamit. A kellemes sör melletti értelmetlen vitatkozást, hogy mi is az a Kessel-út/futam, és mikor mit csinált ott Solo hány parsec alatt. (Lassan már azon se nagyon lehet vitatkozni, hogy Greedo lőtt-e először...)
Na hirtelen ennyi a Solo. Ez nem egy egyszerű kalandfilm, ez egy mítoszromboló, pusztító selejt.

Lobo Marunga 2019.11.21. 09:34:16

@Gyingizik: Bocs, elhangzik a filmben, nem is egyszer, hogy Padmét akarja megmenteni a sötét oldalon szerzett tudással. Abban viszont igazad van, hogy egy Darth Vader kategóriájú gonosznak ez nagyon ciki motiváció. Mentségére legyen mondva, hogy valahogy el kellett varrni az apa-fia, apa-lánya szálakat.

Argus_ 2019.11.21. 09:53:29

@Gyingizik: A Sithe -k bosszúja szépen végigviszi Anakin átalakulását, nem értem miről beszélsz. Adott egy fickó, akinek alaptermészete eltér a jedikétől: erről már előtte a Klónok támadásában is esik szó ("egy Jedi nem lehet olyan mint én" - mondja maga Anakin). Még a második részben lemészárolja az anyját elrabló taszken banda tagjait és velük családjaikat is. Ez a brutális gyilkolászás egyértelművé teszi: ő más, mint a jedik. Benne van a gonoszság.

Aztán már a harmadik részben megöli Dooku grófot, pedig az már akkor harcképtelen. De enged Palaptine sugallatának és gyilkol. Később megtapasztalja, hogy a Jedi tanács mellőzi őt (tagja lehet a tanácsnak, de nem kapja meg a "mester" fokozatot), ami gyötri folyamatosan. Ehhez jön hogy Palpatine folyamatosan nyomatja a fülébe: az álmaiban látott halált (Padme halálát) CSAK a sötét oldal révén tudja megakadályozni, nem a Jedik révén.

Végül az utolsó csepp a pohárban: Windu megpróbálja megölni Palpatine -t, ami ha sikerül neki, akkor talán soha nem tanulja meg a kancellártól, hogy hogyan mentse meg párját.

Szóval ez így EGYÜTT vezet az átállásához: az alapból kegyetlenségekre hajlamos, becsvágyó, gonoszságra kész természete (lásd buckalakó családok lemészárlása), Dooku megölése, amit az uralkodó hatására tesz, a mellőzöttség érzése (amiért nem lehet Jedi mester), a félelem Padme halála miatt és végül Palapatine mérgező hatása. Ezt mind bemutatja a harmadik rész, a Sith -ek bosszúja. Többek közt ezért is érdemli meg a 3-4. helyet a legjobb epizódok közt.

Sir Gombóc 2019.11.21. 10:38:51

@Paracord: igazad van, abban csak olyan baromságok vannak, mint a nap energiáját elszívó azt elpusztító bolygóba épített szuperfegyver, ami ennek ellenére nem egy halott bolygó. Vagy épp az, mikor ezzel elpusztítják a "köztársaságot", amit, mint valami páholyból, végignéznek egy másik naprendszerből? Űrbeli távolságok, hahó! Több nyalábbra váló, kanyarodó pusztító sugarak? Légkörben repkedő TIE vadászok? He? Az első fordulónál darabokra szakadnának. Az X szárnyúak sem épp légköri bevetésre valók, nem is használták őket a Hoth-i csatában, pedig mennyivel könnyebb dolguk lett volna, ha nem a szigonypuskával kell szórakozni és van hatásos tűzerő (ez utóbbi hibák sajnos megjelenteket a Last Jediben is).
Ezekhez képest az űrben lebegés (Lea is erőérzékeny, ő volt a B terv Luke mellett), az "űrfóka" (mitől is űr, ha egyszer egy bolygón él) kék teje, ami ráadásul, ahogy írták már a New Hope-ban is megjelenik, maga a realitás. Mint ahogy Hamill is teljesen jól hozza a megkeseredett, reményt vesztett öreg jedit. Szvsz az legjobb alakítása az összes Star Wars filmjét nézve.

Sir Gombóc 2019.11.21. 10:48:52

@Lobo Marunga: ne feledd, hogy egy a kamaszkorból épp kilépett fiatalemberről van szó, akinek épp elég motiváció lehet ez!

Lobo Marunga 2019.11.21. 10:53:51

@Sir Gombóc: Ja, az lehet. De ez nem egy megtörtént esemény, hanem egy kitalált történet. Egy kamaszkorból éppen kilépett fiatalembernek lehet elég, de egy mozinézőnek kevés, és itt ez a lényeg.

Paracord 2019.11.21. 10:58:23

@Sir Gombóc: A Starkiller nem lőhet ki más bolygókat de a Halálcsillag igen? A bolygólégkörökben repkedő TIE -ok es X-windel más részekben nem zavarnak? És persze a kél tejen adó fóka is nagyobb gáz, mint a minusz 273 fokban és nulla nyomásban repkedő Leia? Aham. Meg hogy Hamill nagyot alakít a Lost Jediben? Röhög a jedi tekercsek elégetésén, fűszállal csiklandozza Reyt, elhajítja a lézerkardot és debil módjára durcáskodik. Valóban hatalmas alakítás.

Sir Gombóc 2019.11.21. 11:06:35

@Lobo Marunga: Szerintem te nagyon félreértetted ezt a filmet, te egy konyhakész, fiatal Solot vártál ezek alapján, de megbocsás, de ez bullshit. Az igaz, hogy lehetett volna a történet csavarosabb, de felhozott elemek Solora vonatkozó részével épp hogy nincs nagy baj, mindegyik hihető elem, kb. azt látod, hogy mik befolyásolták a karaktert, hogy később az legyen aki. A pisztolyos dologgal nem értem, mi a baj, ez ugyanolyan elem, mint Indy kalapja, ugye azt is úgy kapta még gyerekként (ld. Az utolsó kereszteslovag) stb. Ami a film baja, hogy nem hozott semmi újat, főleg nem forradalmit, de egy korrekt iparos munka, láttunk már sokkal rosszabbat is.

Sir Gombóc 2019.11.21. 11:22:12

@Paracord: hol írtam, hogy nem lőhet ki más bolygókat? A megvalósítás, ami erősen erősen gagyi! Hol írtam, hogy más részben nem zavarták a légkörben harcoló TIE és X szárnyú vadászok? Épp az ellenkezőjét írtam. Ez mind gáz.
Lea esete viszont épphogy belefér még a mitológiába, igaz necces, de nem is pattant talpra, mintha mi sem történt volna. Nálam Luke elvitte a showt Az utolsó jediben, emlékeztet egyébként az öreg Yodára a Birodalom visszavágból..

Lobo Marunga 2019.11.21. 11:24:13

@Sir Gombóc: Indy kalapja is baj. A legendákat nem szabad megmagyarázni, akkor nem legendák többé. Solo figurája körül egy rakás legenda volt, amiről mindenki tudta, hogy a fele egy szájhős agyszüleménye, de ez így jó. Megmagyarázni, hogy melyiknek mi a háttere, vagy melyik miért nem igaz, legendagyilkosság. Hogy steril, kész Solot vártam, azzal vitatkoznék, de van azért valami a dologban. Volt egy steril, kész Solonk, amit - mivel gondosan kinyíratta magát, a legújabb trilógia se tudott nagyon elrontani. Sőt! Szépen fejezte be, jelezve, hogy Solo alapvetően nem változik, és nem végzi fogatlan nagypapaként. No de: Az előzmény megpróbál belőle tragikus hőst csinálni. Egy szegény sorsú fiúcska, aki jót akart a világban, de a gonosz körülmények és a fiatalkori szörnyű csalódások miatt egy elvtelen, pénzhajhász csempész lesz belőle. Ez teljesen lerombolja a nimbuszt. eddig onnan indultunk, hogy ő egy elvtelen, pénzhajhász csempész, de alapvetően szerethetően vagány figura, akit a pénz, majd később a barátság és a szerelem a jó oldalra állít, de azért ott is egy simlis vagány marad. Most emögé betolni a kis űrtwistolivert egy örökre magába nyomott nagy gyerekkori szerelemmel, és egy "mentorral" szerintem gáz, és nagy kár volt. Ennyi a bajom vele, és emiatt mondom, hogy a Solo-val nem az a baj, ahogy megcsinálták, hanem az, hogy egyáltalán megcsinálták.
Pontosan ezeket a hibákat nem követték el az R1-ben. Új karaktereket találtak ki, amik illenek az eredeti mártixba, és úgy zárták le a történetüket, hogy még folytatni se lehessen. Egy egyszerű kis mellékszál elkezdve, végigcsinálva, befejezve. Ha tetszik, nézed, ha nem tetszik, kihagyod. A Solo viszont átalakítja azt, amit eddig tudtál, és ez fáj, mert mostantól másképp kell nézned valakire, akit évtizedek óta ismersz. Ilyet nem szabad csinálni.

Paracord 2019.11.21. 11:34:44

@Sir Gombóc: Szóval nálad belefér, hogy Leia a világűrben repked mindenféle védőruha, szkafander nélkül? Akkor már miért nem a hétfejű sárkány hátán ülve repked, villámokat szórva az ellenre? Az is annyira lenne hihető. Vagy növeszthetne hirtelen szárnyakat és úgy közelíthetne varászpálcával az Első Rend vezérhajójához, békává változtatva azt: :)))) Innentől akkor minden játszik.

Luke alakításával meg az a baj, hogy magát a karaktert tették annyira infantilissé és debillé, hogy az már bűn lett egy filmes legendával szemben. Tegyük hozzá: aki hallott már Mark Hamill dolgairól és a színész való énjéről, igazából rájön: a sok groteszk marháskodás talán az ő ötlete volt. De a Disney és Rian Johnson akkor is tartozott volna annyival a rajongóknak, hogy nem enged Marknak és megakadályozza a karakter teljes tönkretételét.

Gyingizik 2019.11.21. 12:34:50

@Argus_: Nos igen, de lapos párbeszédekkel, béna dramaturgiával, ezek a gonosztettek nem kaptak megfelelő tónust, és külön figyelemre méltó, hogy nem volt semmi vívódás, semmiféle önmarcangolás a setét oldalra való átállás közben. Kiderült egyáltalán Anakin számára, hogy Palpatine a sith? Mert nem úgy tűnt, hogy ez leesik neki, Papl. végig jóságos bácsi, aki meg akarja menteni őt és Padmét stb. Anakin magát végig úgy látja mint aki jó ügyért küzd, a sokszor idiótán bürokratikus jediket + köztársasági regulát csak kikerüli, megy a saját feje után.
Nincs egy "ráébredek" élmény Anakinnál, hogy vazze hát te egy sith vagy, én meg megyek egyenesen a setét oldal mélységes bugyra felé.
Vagy ez lett volna a lényege, hogy anélkül is át lehet kerülni a sötét oldalra, hogy erről döntenénk? Pusztán csak hibás döntések által? Akkor miért bontják ki olyan szépen a klasszik trilógiában Luke megkísértését? Sehogy sincs ez rendben.

Argus_ 2019.11.21. 12:42:08

@Gyingizik: Szerintem max egy-két alkalommal láthattad a filmet (én vagy két tucatszor), különben emlékeznél: Anakin kimondja az öreg Palpatinnak: ő a gonosz Sith nagy úr. Ami meg a vívódást illeti: álmatlanul hánykolódik a csávó több jelenetben is és rengetegszer látszik rajta, hogy belül beteg, önmarcangoló. Érzi: nem való a Jedik közé, mert más mint ők.

Az az érdekes ebben az egészben, hogy Anakan alapból a sötét oldalra húz, a kancellár csak terelgeti picit. Nem véletlen, hogy a kancellár csakis a fiúnál próbálkozik. Másik Jedit (mondjuk Obi-Want) eszébe sem jut a sötét oldalra csábítani.

Paracord 2019.11.21. 12:51:07

Tudja valaki, hogy a Mandalorian sorozatot hol és hogyan lehet megnézni???

_z_ 2019.11.21. 14:32:21

@Argus_: Az atallasra utalo esemenyek vannak, de egyszerüen a szinesz annyira rossz, hogy a belül zajlo dolgokat semennyire sem tudja bemutatni (kesz röhej ahogy, Mace Windu megölese utan ott szanalmasokdik egy sort, aztan ellenkezes nelkül learatja a jedi-ovodat…). Szerintem ezert lesz borzasztoan hirtelen es hiteltelen. Az en szememben vannak egyeb hibai is a filmnek (nekem tul csiricsare az egesz, de ez talan kortünet), de alapvetöen Hayden Christensen jatekan bukott el a film, söt a az teljes trilogia. Mert ez lenne az elsö trilogianak a lenyege, hogy ezt a csucspontot felepitse, megalapozza, es (nekem legalabbis) ez, igy oriasi csalodas volt...

Gyingizik 2019.11.21. 15:06:50

@Argus_: Valószínű igazad van, majd még belenézek, hiszen a Last jedi-hez képest még az előzmény trilógia is valóságos felüdülés.

Gyingizik 2019.11.21. 15:14:22

@Paracord: Ööö hát ugye erre nem lehet úgy precízen válaszolni, hogy az admin ne törölje. Mondjuk úgy, hogy a szokásos boltokban a világhálóról le lehet szedni. Többféle felbontásban is. Magyar felirat az ismert feliratos, netes boltokban egy nappal az adott epizód bemutatása után már fenn van. A legismertebb ingyenes média lejátszóba jól beilleszthetőek a feliratok. Ha nem akkor jelenik meg a felirat, mint ahogy a szereplő mondja, akkor: sávszinkronizálás - feliratokkal lehet állítani.
Mivel tv-sorozat, nincsen kamerás verzió. Penge kép és hangminőség pár órával a premier után!
Ja, és egyébként én Puerto Ricoban élek, itt van Disney+, és én előfizettem a streamra.

midnightcoder2 2019.11.21. 15:31:43

Szerintem a klasszikus triológia kivételével az összes hulladék. Az 1..3 azért mert egy infantilis logikátlan szar, ami szembemegy az egész világ szabályaival (Pl. midi-clorianok, repülõ R2D2, stb), ráadásul vizuálisan is ratyi. Jar-Jarért pedig külön ég legalább 1000 évig a pokolban aki kitalálta. A mikimajmok folytatásai pedig egyrészt azért, mert szembemennek a SW könyves univerzummal, Pl. Timothy Zahn könyveivel, másrészt azokhoz képest a forgatókönyvük kb. egy ovis kifestõkönyv szintje. Kb. ugyanaz a baj a Solo-s filmmel is.

Paracord 2019.11.21. 15:38:19

@Gyingizik: Köszi, majd próbálkozom :)

Argus_ 2019.11.21. 15:41:14

@_z_: Bár én a klasszikus részek után a Sith -ek bosszúját szeretem a legjobban, azt elismerem, hogy Hayden Christensen nem éppen a legjobb Anakin szerepére. A Klónok támadásában katasztrófa, a Sith -ekben kicsit jobb csak. Sajnos.

_z_ 2019.11.21. 16:05:41

@Argus_: pont ez a duhito, hogy egy nagyon jo resz is lehetett volna (sot annak kellett volna lennie), de a szineszet (hianya) oriasit ront rajta. Az meg mar a tobbi resz bizonyitvanya, hogy meg igy is elmezonyos... (mondjuk nekem a Rouge 1 tetszett)

baryll 2019.11.22. 05:34:28

Ezt a részekre bontott rangsorolásos dolgot a SW esetében sohasem fogom megérteni. Számomra a kalsszikus-trilógia az egy összetett egész. Szétszedve érthetetlen zagyvaság. Ugyanez igaz az előzmény-trilógiára is. Ezt a két dolgot viszont már tudom rangsorolni, és szerintem az előzmény-trilógia gyengébbre sikerült, hiába volt meg hozzá minden, amit csak el lehet képzelni egy film létrehozása kapcsán. A Disney részek számomra egészen más ligában játszanak. Túlságosan izzadságszagú, rókabőrlenyúzós parasztvakításnak érzem, de persze azért kíváncsi vagyok ennek a trilógiának a befejezésére is. Mindehhez hozzátartozik annyi megjegyzés, hogy én ahhoz a generációhoz tartozom, akinek nem volt szüksége SW-os kóláspohárra, meg előzetes filmbemutatókra, stb. ahhoz, hogy szájtátva tudjon végignézni, mondjuk egy birodalom visszavágot úgy, hogy a vetítés alatt, akár több alkalommal is elszakadt a film a vetítőgépben.

Lenne egy kérdésem a SW előzmény-trilógia kapcsán, hátha itt valaki figyelmesebb volt a filmek nézése kapcsán, és tudja a kérdésemre a választ. A filmekben szereplő jedi követőjel kapcsán érdekelne az, hogy ez hogyan is működött valójában. Ez egy kütyü volt, amit ki-be kapcsolgattak, vagy ez be volt építve a testükbe?

Az erő legyen veletek!

Aetius_ 2019.11.22. 07:32:21

@Tom Taylor: @Sir Gombóc: @Lobo Marunga: @Gyingizik: @midnightcoder2: @_z_: @baryll: Mit szólsz az új, élőszereplős Mandalorian című sorozatról. Blogunk írt is már róla: tiefighter.blog.hu/2019/11/21/the_mandalorian_elso_reszei

Lobo Marunga 2019.11.22. 07:40:45

@TIE fighter_: A Klónok háborúja animációsból láttam pár részt, és egyszer belenéztem a lázadósba is (már nem tudom, mi a címe). Annak mindenképpen örülök, hogy a Mandalorian nem egy újabb animációs sorozat, mert mindkettőt elég gagyinak éreztem. A SW számomra (és gondolom, még sokaknak) jelentős részben a látványról is szól, ezt pedig a legigényesebb animáció se tudja visszaadni. A képek alapján a Mandalorian ebből a szempontból ígéretesnek tűnik.
Viszont nekem egy SW sorozat már sok. Ennyire azért nem köt le a sztori és a világ. Szóval nem igazán érdekel.

_z_ 2019.11.22. 08:33:54

@TIE fighter_: majd lesz velemenyem, mikor meg lehet nezni

Aetius_ 2019.11.22. 09:38:32

@_z_: Megnézhető on-line például a videán és több más hasonló oldalon, vagy letölthető kalózoldalakról. Péntekenként ad le a Disney plus egy új részt (délutánonként) ma a harmadik epizódot következik, aztán már nézhető is valamelyik videomegosztón.

_z_ 2019.11.22. 09:45:32

@TIE fighter_: tehat Magyarorszagon, legalisan sehol?

Yetti 2019.11.22. 10:06:48

Az előzmény triológia nekem nagyon kettős érzés, mert a sztori vonala nagyon jól fel van építve, szerintem sokkal jobb az eredeti triológiánál is, viszont a megvalósításnál elbuknak. Pedig Palpatine és Anakin karakterének a felépítése nagyszerű(főleg Palpatine, Anakinnak Christensen nem tett jót és és az események is jól vannak összerakva önismétlődések nélkül (lásd a 26szor elpusztítandó halálcsillag, halálbolygó, halálgalaxis).
R1 az új részek közül messze a legjobb. A Last Jedi után Az Ébredő Erő sem tűnik olyan rossznak, de belegondolva a negatívumok sokkal meghatározóbbak a filmmel kapcsolatban, mint amit pozitívumként tudok felhozni mellette. Azzal pedig teljesen ellentétes véleményen vagyok, hogy a Boyega vagy Ridley kiemelkedő lett volna. Ridley még a jobbak között volt a filmben, de kiemelkedő semmiképp, még SW univerzumban sem. Boyega pedig kb. Driver szintjét hozta. Az egész filmben nagyjából csak szuszogott és bambán nézett, más nem igazán rémlik tőle, mint színészi teljesítmény.

Terézágyú 2019.11.22. 10:16:09

"Az egész klasszik SW sztori lelke, lényege, hogy Anakin átáll a sötét oldalra."

Szerintem viszont éppen itt lett elb***cseszve az egész sorozat. Voltak a jók, meg volt a gonosz... harcolnak, kész.
És akkor elkezdték magyarázni, hogy miért lett gonosz meg ilyen hülyeségek... Az a párbeszéd a Jedi visszatérben Luke és Vader között, hogy "Apám, tudom, hogy van benned jóság, apám! - Fiam, tévedsz, fiam, már nincs bennem jóság, fiam!... Broaff....

Ha ilyen szöveg hangzana el Rákosi és a fia között egy filmben mindenki szörnyűlködne... Broaff....
És akkor persze a Vaderré válás pláne hülyeség...

Terézágyú 2019.11.22. 10:30:08

"Meg hogy Hamill nagyot alakít a Lost Jediben? Röhög a jedi tekercsek elégetésén, fűszállal csiklandozza Reyt, elhajítja a lézerkardot és debil módjára durcáskodik. Valóban hatalmas alakítás."

Nyilván a Birodalom visszavágban (kedvenc részetekben :)))) szereplő infantilis, gyagya Yoda utóképe...
Ezek szerint az öreg jedik mind meggárgyulnak az ilyen "önkéntes visszavonultságban"....

Aetius_ 2019.11.22. 12:55:42

@_z_: Legálisan sehol nem nézhető. Az lenne legális, ha létezne Magyarországon Disney+ és ott be lehetne regisztrálni majd előfizetni. De ez a lehetőség sajnos még vagy 1 évig nem adott.

Sir Gombóc 2019.11.23. 01:27:24

@TIE fighter_: fáradtan nem szabad nézni, mert elalszol rajta..

Argus_ 2019.11.24. 00:46:19

@Sir Gombóc: Hát ha te a Mandalorian 3.részén bealszol, fordulj orvoshoz, mert súlyos narkolepsziás vagy!

Sir Gombóc 2019.11.24. 13:34:09

@Argus_: éjszakai munka után bármin betudok aludni, de szvsz ez normális. Az első két rész lassú folyású volt, a harmadikban tényleg felpörögtek az események.

Din Serpahis 2019.11.24. 13:42:46

A Force Awaken egyértelműen a legszarabb, leginkább azért mert a Disney meg JJ istentelen nagy arccal lehúzták a klotyón a már létező star wars lore-t (Thrawn, Mara Jade etc.) - ami ugyan messze áll a tökéletestől, de mégis van egy hangulata, jó karakterei stb. És mit kaptunk helyette? Egy katyvaszt két dimenziós szereplőkkel, össze-vissza történettel, ratyi főgonosszal... Katasztrófa.

Lobo Marunga 2019.11.24. 15:50:47

@Din Serpahis: Mondjuk a rendes főgonosz nagyon hiányzik. Csak az a baj, hogy Vadernél tulajdonképpen lelőttek minden lehetőséget. És igazából ez egy válasz arra is, hogy miért nem kellett volna folytatni a dolgot.
DE! Nagy erénye a legújabb trilógiának, hogy legalább időgépes kavarást nem tettek bele! Rettegek, hogy mikor jön...
És egy kis - szerintem - logikai bukfenc: A Jedi visszatér végén megjelenik az immár újra Anakin Skywalker jedi-szellemként. Ha tud szerepelni az Utolsó jedikben Yoda ugyanígy, akkor az Anakin-szellem miért tűri szó nélkül az unokája garázdálkodását, miért nem jelenik meg és igazítja el, hogy "Figyelj, Töki, ha én vagyok a példaképed, akkor kapjál már magadhoz, én halálom előtt visszatértem a világos oldalra!"

MEDVE1978 2019.11.24. 17:32:08

A harmadik részben (Sithek bosszúja) sajnos teljesen hiteltelen Anakin áttérése a sötét oldalra. Ez valahol természetes, mert az első részben ez el volt cukiskodva, illetve a második részben is ő jó, tehát komoly színészi és forgatókönyvírói tehetség és tevékenység kellett volna egy hiteles áttéréshez a Sötét oldalra. Nem sikerült. Utólag azt mondom, hogy Lucasnak sem kellett volna kihagyni a forgatókönyvben még szereplő részt, amikor elmondja Anakinnak, hogy ő babrált a midikloriánokkal és próbált a saját DNS-ével egy olyan embert létrehozni, akiben hatalmas az erő. Tehát perverz módon ő Anakin "apja". Ha ezt egy kicsit jobban kihangsúlyozzák és az apa motívumot erősítik, akkor meggyőzőbb lehetett volna.
A lista nagyjából rendben van, nekem abszolút utolsó a Last Jedi, ami egy borzalom minden szempontból. A Solo önmagában nem olyan borzasztó, ahogy más is írta, egyszerűen egy kalandfilm. A Zsivány egyes is az, szerintem egész jó, bár a karakterek eléggé kidolgozatlanok. A Solo film akár sikeres is lehetett volna, ha nem egy olyan fostenger előzi meg, mint a Last Jedi.

Sir Gombóc 2019.11.24. 22:18:30

@MEDVE1978: Ki babrált midikloriánokkal?

Terézágyú 2019.11.25. 13:17:29

@Sir Gombóc:
Nyilván Palpatine :)))

Nem is lenne (akkora) hülyeség :)

CCnick 2019.11.25. 20:00:05

@MEDVE1978: hol máshol is kísérletezne valaki mint egy világvége sivatagban egy rabszolgagyerekkel 0 kontrollal a kísérlet felett.

CCnick 2019.11.25. 20:33:30

egyébként meg az R1 messze a legsztárvorszosabb film az eredeti filmek óta, és basszus negativumnak felhozni a komorságát abban a világban ahol a birodalomvisszavág ( az egész egy merő depresszió, a jók végig szopnak benne) a legjobb...

CCnick 2019.11.26. 07:25:54

@MEDVE1978: Ha egy marhaságot elmagyaráznak a yt-on, megszűnik marhaságnak lenni?
süti beállítások módosítása