Star Wars blog

TIE fighter

Palpatine visszatérésének pozitívumai - negatívumai

2019. november 27. - Han Solo.

Sheev Palpatine a Star Wars franchise egyik legmarkánsabb alakja, mondhatni meghatározó figura az űroperában, ami részben az őt alakító Ian McDiarmid érdeme, részben pedig magának a karakternek a különlegessége, hiszen a ravasz és végtelenül gonosz kancellár egyszerre titokzatos és fondorlatos, miközben szinte minden cselekményszálat illetve konfliktust a kezében tart. 

palpatine2.JPG

Palpatine a Jedi visszatérben

Palpatine kulcsszerepet kapott az előzmény trilógiában (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith -ek bosszúja) és a klasszikus részekben is megkerülhetetlen figurának bizonyult. Ugyanakkor tény, hogy a legutolsóként elkészített két epizód (Az utolsó Jedik, Solo film) nem hasított éppen a népszerűségi listákon (6 rész is maga mögé utasította ezeket a fejezeteket az IMDb szavazóinál). Így a két "bukta" után a Disney számára nagyon is fontossá vált, hogy érdekes, népszerű és bevált karakterekkel javítsa a franchise megítélését a rajongóknál. Ennek a célnak az elérésében pedig nagyon is sokat segíthet Palpatine újbóli játékba hozása.

Mivel jelentek már meg olyan írások és posztok melyek a rettegett kancellár visszahozását rossz ötletnek tartják, blogunk most a másik oldalt képviselve éppen Palpatine újbóli megjelenése mellett érvelne. De nézzük konkrétan mi is szólna a császár visszatérése mellett?

palpatine_baljosarnyak.jpg

Palpatine a Baljós árnyakban

Először is kiemelendő a nosztalgikus szál: egy régi, jól ismert és a klasszikus részekben is meghatározó figura visszatérése a kánonba (és a filmvászonra) a hardcore rajongók nagy részénél biztosan plusz élményeket hozna. Második helyen kiemelendő Ian McDiarmid játéka, melyben eddig soha nem kellett csalódnunk: a nyáron 75. évét betöltő skót színész eddig mindig hitelesen "hozta" a főgonoszt. Harmadik szempont a visszatérés mellett, hogy az utolsó részekben jelentősen meggyengült a sötét oldal és szinte csak sikertelen karaktereket produkált: a hetedik részben felbukkanó Snoke legfőbb vezér infantilis gagyiságát, csak méltatlanul pocsék kiiktatása (groteszkül ócska halála) tudta überelni, Hux tábornok és az őt alakító Domhnall Gleeson pedig annyira gyenge teljesítményt nyújtott hogy még beszélni sem érdemes róla. Egyedül Kylo Ren és Adam Driver értékelhető, viszont a "mester és tanítvány" relációban (mely mindig jellemezte a sorozatot) egymagában kevés a gonosz oldal képviseletére.

palpatine_sith.jpg

Palpatine A Sith -ek bosszújában

Végül vegyünk figyelemre egy olyan szempontot is, mely harmadik trilógia történetfolyamával kapcsolatos: nevezetesen, hogy szükség lenne egy olyan komolyabb fordulatra, meglepetésre, rejtélyre, csattanóra is, mely érdekesebbé és élvezetesebbé tenné a Skywalker-saga lezárását. Mondhatni: "magasabbra tenné a lécet". A klasszikus trilógiában erre ott volt Darth Vader sisak-levétele (és az utolsó pillanatban való jó útra térése), az előzmény trilógiában pedig Anakin átalakulása, ám az utolsó trilógiára alig maradt nyitott kérdés. Ha nem számolunk a sötét oldalon nagyobb változással (és marad Kylo Ren mint egyedüli főgonosz), valljuk be: túl sok meglepődni valónk nem nagyon lehet. Persze ott van még Rey származás-ügye, amit Rian Johnson rendesen elbénázott, de még ha elő is veszik újra dolgot (reméljük így lesz) önmagában ez a konfliktus nem fogja feldobni a IX. epizód alapsztoriját.

Persze van olyan szempont is, mely szerint Palpatine visszahozása nem biztos, hogy beválna: elég a Solo filmre gondolnunk, ahol Ron Howard egy mítoszt rombolt le űr-westrenjével, mégpedig Han Solo karakterének gagyi verzióját megalkotva. De tegyük hozzá: ott egy teljesen új színészt hoztak képbe, míg a IX. epizódnál ugyanaz  személy alakítaná a Sith nagyurat.

palpatine_gonosz.jpg

Palpatine az átalakuláskor

A Star Wars Univerzum még mindig bővülőben van, bár voltak kudarcok (mint a Last Jedi vagy a Solo film), a Csillagok háborúja kultusz még javában virágkorát éli. Az idén novemberben elstartolt élőszereplős Disney+ streaming sorozat, a Mandalorian is ezt mutatja: nem várt bombaként robbant a nézettségi adatok szerint és az első infók azt mutatják az emberek "vevők" a komolyabb hangulatú, látványos SW akciófilmekre. (A sorozattal a Mandalorian blog foglalkozik folyamatos infókat adva és részről - részre ismertetve az egyes epizódokat.)

Az új kánon rész, a The Rise of Skywalker bemutatójáig már csak 22 nap van hátra. Reméljük J.J.Abrams csapata a 11 részesre bővült saga legjobbját alkotta meg számunkra. Kíváncsian várjuk; Palpatine -nal vagy anélkül.

tiefighter_logo2.JPG

2019.11.27.14:05

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tiefighter.blog.hu/api/trackback/id/tr4515326926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2019.11.27. 22:42:00

Palpatine visszahozása azért elég problémás dolog: a Halálcsillagon ledobja őt egy sok-sok emelet mély aknába Darth Vader, amit nem nagyon élhetett túl, főleg, hogy még fel is robbant a zuhanás végén. Legalábbis ezt látjuk a Jedi visszatér végén. Majd eltelik 30 év és jön a Last Jedi időszaka, amikor újra felbukkan? Hogy maradt életben és mi a francot csinált 30 évig?

Terézágyú 2019.11.28. 09:13:09

@Arcadian.:
Na és? Boba Fett is meghalt a sarlakk szájában, mégis visszahozták a rajongók, hogy "kirobbantotta magát", meg ilyenek...
A SW tele van ilyen problémás dolgokkal :)

Egyébként ha a jedik (sőt még Leia is :) az űrben is kibírja egy darabig, akkor a sithnagyúr simán túlél egy zuhanást is - és hogy felrobbant a halálcsillag? Volt ideje elhagyni, elvégre a Vadert cipelő Luke-nak is volt ideje...

VAGY visszatér ő is mint szellem :)

Nabumm :)

Control. 2019.11.28. 12:59:44

@Terézágyú: Már az is baromság volt, hogy Darth Maul, meg Boba Fett túlélte és hogy Leia lebegett a zéró nyomásban, -273 fokban repkedve.

Sir Gombóc 2019.11.30. 19:36:36

Abrams eddig minden klasszikust csak elcseszett, én nem várnék csodát tőle. A Star Trek sem tért még magához a rombolása óta..
süti beállítások módosítása