Star Wars blog

TIE fighter

A The Mandalorian - Star Wars minisorozat indulása

2019. november 21. - Han Solo.

Az óriási érdeklődéssel futó új Star Wars minisorozat, a Mandalorian sokakban veti fel a kérdést: mi ez az egész, hol látható és miről szól lényegében? A válaszokhoz a Disney háza táján kell egy kicsit szétnéznünk és csak utána következhet maga a film.

mandalorian1.jpg

A The Walt Disney Company november 12-én indította el streaming felületét Disney plus néven (komoly konkurenciát képezve a Netflix számára). Jelenleg még ugyan a kezdeti nehézségekkel küszködnek (mint a marketing, illetve az ismertség bővítése), de máris jó eredményeket tudnak felmutatni. Észak-Amerikában (Kanadában és az USA -ban), illetve Ausztráliában, Új-Zelandon, Puerto Ricoban, sőt már Európában is (pl Hollandiában) is elérhetőek. Jelentős európai bővítés 2020 után várható egyébként, talán hozzánk is 2020/21 körül jut majd el. A Disney+ számára komoly indulási nehézséget jelentett, hogy az első napokban több ezer Disney+ felhasználói fiókot törtek fel, ráadásul a social mediában rengetegen panaszkodtak arra, hogy gyakorlatilag nincs ügyfélszolgálati service ami segítené a csatlakozókat.

Az összkép azonban mégiscsak pozitív és sikeresnek mondható. Ennek egyik oka a Disney nagyon népszerű minisorozata, a "The Mandalorian" melyet a Lucasfilm és a Fairview Entertainment gyártásában készül és a Disney Media Distribution forgalmazza. [Magáról a sorozatról a Mandalorian blog ad folyamatos információkat.] A téma: Csillagok háborúja történetek bemutatása, mégpedig élőszereplős kivitelben, valós, hús-vér színészekkel (eltérően a korábbi évek animációs sorozataitól). Már milliók nézik világszerte, közkedveltsége vitathatatlan. Az akció és kaland kategóriába sorolható Star Wars minisorozat Jon Favreau írja (produkció-vezető és vezető író), szorosan együttműködve a rendezőkkel és Dave Filoni -val, a főbb szerepeket pedig Pedro Pascal, Carl Weathers, a harcművész Gina Carano, illetve Werner Herzog és Nick Nolte. (A fejvadász klán fejét alakítja Weathers, az ex-birodalmi bandavezért pedig a hírneves német filmes, Werner Herzog.)

A minisorozat 30 perces epizódokból áll, 8 részes egy évad és több évadot terveznek elkészíteni. Ami az egész témáját, időbeni behatárolását illeti: a hatodik epizód, azaz a Jedi visszatér után vagyunk 5 évvel, vagyis a Galaktikus Birodalom már összeomlott, de az Első Rend még nem tölti be helyét a Galaxis életében. (Még 25 év a 7. rész történet-folyamának,vagyis az Ébredő Erőnek az elindulása.) A sztori a mandaloriakról szól. De kik is ők valójában?

A mandaloriakról a korábbi Star Wars részekben is esik szó (csak nem nevezik őket néven), mégpedig Jango Fett és fia/klónja Boba Fett révén, akik fejvadászok (egyiküket maga Darth Vader béreli fel Han Solo elfogására, másikuk pedig genetikai mintát ad a klónhadsereg számára és élete utolsó szakaszában Dooku oldalán harcol). A mandaloriak eredetileg egy harcias nomád népet alkottak, a taung fajból, de később más fajokat is soraikba fogadták, így később már nem annyira egy népet, mint egy élet- és harcmódot jelentett mandalorinak lenni. Egykoron saját bolygóval, fővárossal rendelkeztek és nagyon sok háborút vívtak már évezredekkel Yavin előtt (Mandalori Protektorátusban). Ám egy végső háborúban - melynek során magával a Galaktikus Köztársasággal kerültek összetűzésbe - vereséget szenvedtek a Jedik vezette köztársasági erőktől és klánokra elkülönülve szétszóródtak a galaxisban. Innentől kiváló katonai-harci képességeiket kamatoztatva zsoldosokként és fejvadászokként kezdtek el tevékenykedni.A Sith és Jedi lovagok mellett a mandaloriakat lehetett a harmadaik legjobb harcosoknak tekinteni. (A mandalori lét már életmódot, egy bizonyos fegyverzetet, adott harci tudás, illetve harcmódot és egy vallást is jelentett.)

A Mand'alor kifejezés egy adott tisztséget, vezetőt jelent, akit egy - egy közösségük követ (mandalori = mandalor gyermekei) Az idők során, többnyire a birodalmat szolgálták, de időnként a jedikkel is együttműködtek (nagyon ritkán). Életmódjuk főbb szabályai közül a legfontosabb a kötelező sisak-, és fegyver viselés, a harc illetve a lojalitás klánjuk, illetve a Mand'alor (vezető) felé.

Ami a "The Mandalorian" sorozatot illeti - spoiler mentesen

mandalorian2.jpg

Stílusa inkább realisztikus, mint meseszerű, így sokkal közelebb áll a Rogue One komor, drámai és háborús jellegéhez, mint az előzmény-trilógia meseszerűségéhez, vagy a többi epizód játékosabb könnyedségéhez. Az első két részt látva annyi bizonyos: nincs benne sok szócséplő jópofáskodás, sokkal inkább az akciók uralják. Maga a produkció atyja, Favreau ezekkel a szavakkal jellemzi a sorozat stílusát:

"Imádom a Star Wars sötétebb, bizarabb oldalát, a Star Wars Mad Mexes jellegét. Ilyen a sorozatom is."

A központi figura (ismételten kihangsúlyozva: az első két rész után) egy adott mandalori fejvadász, aki különböző megbízásokat teljesít valahol a galaxisban. Arcát soha nem láthatjuk (hiszen a mandaloriak soha nem vehetik le sisakjukat), csak hangja hallható és annyi bizonyos, hogy kiváló harcos. Mind kézitusában, mind fegyvereivel jól bánik, bár fénykardja nincs (mondjuk ez nem is nagyon várható tőle, hisz nem Jedi és nem is Sith).

Spoiler nélkül az első két rész cselekményéről nem tudunk (és akarunk) beszélni, de annyit elárulunk: felbukkannak klasszikus Star Wars elemek is, már rögtön ezekben a nyitó fejezetekben is. Az alaphangulat komoly, a történetvezetés lineáris és egyszerű, a tempó közepesen lassú (mondhatni: komótos), a rendezés inkább az akciókra, mint a mondanivalóra fókuszál.

mandalorian3.jpg

Szegény Pedro Pascal arca valóban nem bukkan fel a sisak mögül, vagyis bármikor bárki helyettesítheti az összes jelenetben. [A Chilében született, de az USA -ban nevelkedett, 44 éves, épp 180 centis színészt a fenti képen láthatjátok.]

Ami a kritikai észrevételeket illeti: kicsit több gondolkodni-való nem ártana a sorozatnak, legalábbis az első epizódok szimpla akció- és kaland jelenetek egymásutániságát hozzák, magasabb szintű rejtélyeket, összefüggéseket nem nagyon kapunk. Jó lenne néhány valódi konfliktus, pár eredeti karakter és egy-két pozitív - negatív figura, hős, karizmatikus szereplő felbukkanása is. Reméljük később változik majd a helyzet és kapunk ezekből is bőségesen. Annyi bizonyos: érdemes nézni és nyomon-követni, főleg a hardcore SW fanoknak.

 

tiefighter_logo2.JPG

2019.11.21.(22:15)

A bejegyzés trackback címe:

https://tiefighter.blog.hu/api/trackback/id/tr315319012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aetius_ 2019.11.21. 22:34:48

Idővel spoileres elemzés is jöhet! :)

Paracord 2019.11.21. 23:59:47

A mandaloriak olyanok, mint a történelem nagy bérgyilkos szektái például az assassinok, vagy a ninják. Pénzért, fizettségért ölnek.

Mondjuk én egy sisakban nem tudnám leélni az életem, így szerintem annyira nem irigylésre méltók.

Ami az előzményeket illeti: a klónok támadásában vagy a Birodalom visszavágban kevéssé tünt fel hogy ezek a figurák (Jango és Boba Fett) egy bérgyilkos szekta (vagy nép?) tagjai.

Történelemtanár_ 2019.11.22. 07:38:14

Ez a bébi Yoda dolog nagyon gáz szerintem. Eleve milyen faj? Yoda kapcsán soha nem derült ki, hogy vannak fajtársai, aztán a VI. epizódban meg is hal 900 évesen.

Jön egy kiis SPOILER
A Mandaloriban felbukkan egy 50 éves, mégis bébinek tekinthető kis Yoda-baba, aki nem tud még beszélni sem, de azért az erő már vele van és az egyik jelenetben segít is a mandalorinak, amikor felemel a levegőbe (akaraterővel) egy szörnyet, ami éppe rárontana a fejvadászra.

Honnan kerül oda az a bébi Yoda? Talán a "nagy" Yoda gyermeke? Semmi magyarázat. De nagyon hülyén mutat, az biztos.

Lone Wolf_ 2019.11.24. 12:10:58

@Diverzáns: Érzésem szerint a kis "Yodalino" (én így hívom) azért kell a birodalmiaknak 8illetve VOLT birodalmiaknak), mert kísérletezni akarnak vele. Az elkövetkező részekből kiderül szerintem.
süti beállítások módosítása