Star Wars blog

TIE fighter

Végső visszaszámlálás - Star Wars IX.

2019. december 13. - Han Solo.

Elérkezett a végső visszaszámlálás ideje: egy héten belülre kerültünk a rég várt Star Wars IX. - Skywalker kora (The Rise of Skywalker) epizód premier-bemutatójához. Már csak 5 nap és december 19-én megtudhatjuk végre, hogy hogyan végződik Rey, Leia, Kylo, Finn és Poe "kalandja" az első renddel és az Erővel. Lezárul azonban nem csak a harmadik trilógia, de a Skywalker-saga is, vagyis egy nagyon hosszú, 42 éve tartó kultusz, mely 11 mozifilmet (kilenc számozott részt + két spin-off epizódot), egy mozis rajzfilmet (Clone Wars), négy animációs sorozatot és egy élőszereplős tévésorozatot (The Mandalorian) adott a rajongóknak. 

sw9_poster.jpg

Sokan készítettek már mérleget a Star Wars sikereiről, írtak rangsort az egyes epizódokról (többek közt mi is), döntöttek a legjobb jelenetekről, gondolkodtak a sorozat műfajáról, vagy éppen a 10 leginkább emblematikus scene -ről; de egy dolog egészen biztos: a Star Wars a filmtörténelemben egyik legsikeresebb és világszerte legismertebb franchise. Milliók nézik folyamatosan újra és újra az egyes részeket, követik nyomon az újabb epizódokat és a most futó sorozatot, miközben az 1977 óta befolyó (folyamatosan csörgedező, néha ömlő) összbevétel már a 10 milliárd dollárhoz közelít (ami biztosan meg is lesz a IX. rész bemutatója után, hiszen a szakértők legalább 700-800 milliós összbevételt prognosztizálnak a legújabb epizódra vonatkozóan, már a premier utáni első évben). 

Mi lehet a Csillagok háborúja 42 éve töretlen sikerének a titka?  A mi válaszunk erre az, hogy a Star Wars Univerzum egy saját világot teremtett számunkra, melyben mindenki jól érezheti magát és amelyben időről-időre elmerülhet, gyermeki énjét kiélve és a gondok elől elmenekülve. Persze minden trilógia és rész saját stílussal, hangulatvilággal és erősségekkel érte ezt el: a klasszikus epizódok fantasztikus történeteket meséltek el nekünk, ragyogó színészekkel, az előzmény trilógia hihetetlenül látványos mesevilágot varázsolt elénk, a Rogue One megmutatta a Star Wars világának komor, háborús oldalát is, a Solo-film űrwesternt adott a rajongóknak, a jelenlegi trilógia pedig a franchise határait tolja szélesebbre.

starwars_epizodok_1.jpg

Születtek óriási sikerek: mint a Birodalom visszavág (IMDb: 8,7), az Egy új remény (8,6), a Jedi visszatér (8,3), az Ébredő erő (7,9) és a Zsivány egyes (7,8), nagy csalódások, mint a Baljós árnyak (6,5), vagy a Klónok támadása (6,6) illetve erősen megosztó részek is, mint Az utolsó Jedik (7,1). Utóbbit illetően megkockáztatható, hogy a záró trilógia leggyengébbjét készítette el Rian Johnson.

Hogy mire számíthatunk 5 nap múlva, a Skywalker kora megtekintésekor? Remélhetőleg nem lesznek gagyiságok benne, mint a Baljós árnyakban (like Jar Jar Binks), nem kapunk az Univerzumot degradáló (Johnsonra jellemző) idiotizmusokból (lásd Leia lebegése az űrben, Snoke groteszk halála és az erőltetett PC) és nem lesz franchise-idegen az egész (mint a Solo-film). Ellenben remélhetjük talán, hogy J.J.Abrams látványos jelenetek során keresztül mutat majd nekünk egy átélhető sztorit, kiemelkedő alakításokkal, fantáziával és meglepetésekkel. 

sw_ix.jpg

Ami a meglepetéseket illeti: IX. epizód kapcsán sokan valószínűsítik, hogy a gonosz oldal kap végre egy korábban már bizonyított, komoly karaktert, a halálból visszatérő Palpatine (alias Darth Sidious) képében, mellyel kapcsolatban előző posztunkban már mi is kifejeztük reményünket. Ha így lesz, akkor egy érdekesnek ígérkező magyarázatot követően magasabb téttel folytatódik a történet. A magunk részéről a Palpatine-kérdésen túl kíváncsiak vagyunk arra, hogy mihez kezdenek Kylo Ren alakjával (ő is visszatér a jó oldalra, mint Darth Vader az utolsó pillanatban?), mi lesz Rey származásának kérdésével (marad e az a fantáziátlan és hiteltelen verzió, hogy hétköznapi szülők gyermeke), miként erősödik meg újra a felkelés annyira, hogy valamiféle Happy End zárja az egészet és végül: hogyan tér vissza a sztoriba Luke és Lando Calrissian?

A visszaszámlálás megkezdődött és 5-ről indul, vagyis már csak néhányat kell aludnunk (ahogyan gyermekkorunkban mondták, ha nagyon vártunk valamit) és hátradőlve a moziszékben újra tágra nyitott szemekkel élvezhetjük a megunhatatlan univerzum újabb kalandjait, választ kapva minden kérdésünkre.   

tiefighter_logo_nagy.jpg

2019.12.13.19:39

A bejegyzés trackback címe:

https://tiefighter.blog.hu/api/trackback/id/tr1515350906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanga Parbat 2019.12.14. 15:24:38

Nagy öröm lenne, ha a sith -ek visszatérnének a Star Wars kánonba! Ők a legjobbak :) Ha már Darth Plagueis -t nem hozták vissza (aki pedig képes a halál legyőzésére is), legalább Darth Sidious visszatér. Legalábbis erre utalnak az előzetes infók! I hope so ...

Aetius_ 2019.12.14. 20:38:11

@Last Sith Lord: Darth Sidious érdekes színfoltja a sorozatnak és Ian McDiarmid nagyon jól alakította mindig is a karaktert. Egymagában Kylo Ren szerintem kevés a gonosz oldalon. De arra kíváncsi vagyok hogyan hozzák vissza:

1.verzió: túlélte a zuhanást a Halálcsillagon (és a robbanást is az akna mélyén) majd elhúzott még időben a Halálcsillag felrobbanása előtt és meghúzta valahol magát 30 évre. Várta az esélyt a visszatérésre. Ez pedig most jön majd el számára, a IX.részben.

2.verzió: Legyőzte a halált, ahogyan mestere tanította meg neki és feltámadt 30 évvel azt követően, hogy meghalt. Vagy rögtön utána (de akkor 30 évig valahol héderelt).

3.verzió: Nem testi valójában, csak hologramként tér vissza, ahogyan a jedik szoktak. Viszont mivel ő sith lovag, így hologramja képes érezni, hatalmi harcokat folytatni.

Meglátjuk melyik lesz. Én a harmadikra tippelek, de jobban örülnék az elsőnek.

HARP3R 2019.12.16. 06:41:57

Magasról tojt erre a posztra az Index.

Control_ 2019.12.21. 00:26:50

Sajnos az első visszajelzések december 18 és 21 között inkább negatívak voltak. Az IMDb -n az első 50 ezer értékelő 6,9 -es átlagot adott, ami kimondottan gyenge. A Last Jedi az első napokban 8 körül járt (ma 7,1).
süti beállítások módosítása